Εξέπνευσε ένας παλαιστίνιος υπουργός, έπειτα από ξυλοδαρμό που υπέστη σήμερα από ισραηλινούς στρατιώτες στη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσε ένας φωτογράφος του Reuters ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας, καθώς και ένας παλαιστίνιος γιατρός.

Ο περίπου 50 ετών Ζίαντ Αμπού Έιν, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και υπεύθυνος για το ζήτημα του εποικισμού στα Παλαιστινιακά Εδάφη, απομακρύνθηκε με ασθενοφόρο από την περιοχή, το χωριό Τουρμουσίγια, αλλά εξέπνευσε καθ'οδόν προς τη γειτονική πόλη Ραμάλα στα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε πηγή των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας.

Ο Αμπού Έιν χτυπήθηκε, πιθανόν με γροθιά, στο λαιμό στη διάρκεια φιλονικίας με δύο από τους στρατιώτες και λίγο αργότερα απομακρύνθηκε με το ασθενοφόρο, είπε ο φωτογράφος του Ρόιτερς.

Περίπου 100 ξένοι και Παλαιστίνιοι ακτιβιστές της "Επιτροπής ενάντια στο Τείχος και τους Εποικισμούς", μίας κυβερνητικής οργάνωσης διαμαρτυρίας της οποίας ήταν επικεφαλής ο Αμπού Έιν, μετέβαιναν σε περιοχή κοντά σε ισραηλινό οικισμό για να διαδηλώσουν και να πραγματοποιήσουν δενδροφύτευση όταν κλήθηκαν να σταματήσουν σε αυτοσχέδιο σημείο ελέγχου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Μία ομάδα από περίπου 15 ισραηλινούς στρατιώτες έριξαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές και ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις μαζί τους.

Σε ανακοίνωσή του, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε το περιστατικό χαρακτηρίζοντάς το "βάρβαρη πράξη, για την οποία δεν μπορούμε να σωπάσουμε και την οποία δεν μπορούμε να δεχτούμε".

Κηρύσσοντας τριήμερο εθνικό πένθος, ο Αμπάς είπε ότι θα λάβει "τα απαραίτητα μέτρα" αφού προηγηθεί έρευνα.

Ο ισραηλινός στρατός ερευνά τις συνθήκες του περιστατικού, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, η οποία ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.