Στην ενίσχυση της συνεργασίας τους, με στόχο την ασφάλεια των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή, προχωρούν οι τελωνειακές Αρχές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο), υλοποιώντας, μεταξύ άλλων, έργο ανταλλαγής πληροφοριών.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας και η επίτευξη συμφωνιών για τις μελλοντικές, κοινές δραστηριότητες των τελωνειακών υπηρεσιών των προαναφερθεισών χωρών, συζητήθηκαν, στη διάρκεια της συνάντησης αξιωματούχων των υπηρεσιών που έγινε στο Βελιγράδι.

Ο επικεφαλής της τελωνειακής Αρχής της Σερβίας Μίλος Τόμιτς τόνισε ότι η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη πρόληψη και αποτροπή όλων των ειδών κατάχρησης.

Σύμφωνα με τον κ. Τόμιτς, καμία τελωνειακή υπηρεσία δεν μπορεί να καταπολεμήσει το παράνομο εμπόριο από μόνης της, καθώς - όπως συμπλήρωσε - είναι ένα φαινόμενο που εμπεριέχει στοιχεία του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο βοηθός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της τελωνειακής Αρχής της Κροατίας Ζλάτκο Γκράμπαρ εξέφρασε την βούληση της κροατικής πλευράς να συνεχίσει να προσφέρει επαγγελματική στήριξη στις γειτονικές χώρες, στο πλαίσιο της ενταξιακής τους προοπτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο επικεφαλής της Αρχής Έμμεσης Φορολογίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίρο Ντζάκουλα εκτίμησε ότι, η συνεργασία των Αρχών των χωρών της περιοχής θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στην διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τελωνειακές αρχές.

Ο διευθυντής της τελωνειακής Αρχής του Μαυροβουνίου Βλάνταν Γιόκοβιτς σημείωσε ότι οι τελωνειακές υπηρεσίες της περιοχής έχουν δεσμευτεί για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

"Η συνάντηση στο Βελιγράδι αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για την περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας για την καταπολέμηση όλων των μορφών παράνομης διακίνησης, τελωνειακής απάτης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων", ανέφερε ο κ. Γιόκοβιτς.