Έκκληση να «ξεπαγώσουν» οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τους Δυτικούς, απηύθηνε τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται από τη ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Federatsiya, ο 83χρονος πρώην πρόεδρος εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ουκρανική κρίση οδήγησε σε οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά και σταμάτησε τη συνεργασία σε πολλούς ζωτικούς τομείς, όπως ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας, η κλιματική αλλαγή ή η διαχείριση επιδημιών.

«Οφείλουμε να ξεπαγώσουμε επειγόντως τις σχέσεις μας», γράφει ο Γκορμπατσόφ, αρχιτέκτονας της πολιτικής του ανοίγματος της ΕΣΣΔ στη δεκαετία του 1980.

«Καλώ τους ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ να σκεφθούν τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής με ένα ευρύ πρόγραμμα συνομιλιών, χωρίς προϋποθέσεις», τονίζει ο Γκορμπατσόφ, προσθέτοντας πως «ο ίδιος τύπος συνόδου κορυφής πρέπει να οργανωθεί ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ».

Παράλληλα τόνισε ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον έχουν ιδιαίτερη ευθύνη» σημειώνοντας ότι όταν απομακρύνονται από αυτή, «ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές συνέπειες».

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε ότι η μια πλευρά θα χάσει το γόητρό της ή ότι η άλλη θα πει πως νίκησε η προπαγάνδα της», εξηγεί.

Για την Ουκρανία, εκτιμά πως οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός, είναι αμφότεροι ένοχοι για χρήση ιδιαίτερα επικίνδυνων τύπων όπλων και για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο πρώην ηγέτης, ο οποίος έχει επικρίνει στο παρελθόν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε το Φεβρουάριο την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία εκτιμώντας πως πρόκειται για διόρθωση ενός λάθους που χρονολογούνταν από τη σοβιετική εποχή.