Έτοιμη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει περισσότερα κονδύλια στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη euobserver που επικαλείται το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Δεκεμβρίου «η ΕΕ συγχαίρει την Ουκρανία για τη νέα κυβέρνησή της και χαιρετίζει την αποφασιστικότητά της να πραγματοποιήσει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «η Ένωση και τα κράτη-μέλη της είναι έτοιμα να διευκολύνουν περαιτέρω και να υποστηρίξουν τη διαδικασία μεταρρύθμισης της Ουκρανίας», μετά από την πρόσφατη καταβολή της ενίσχυσης της ΕΕ ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η απόφαση σημειώνει ότι η «κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία προκαλεί σοβαρή ανησυχία» και καλεί τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της 5ης Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, η ΕΕ προειδοποιεί ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα, εάν χρειαστεί» σε σχέση με τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η αναφορά στο σχέδιο συμπερασμάτων «της περαιτέρω ενίσχυσης», έρχεται εν μέσω αναφορών ότι το τρέχον πακέτο στήριξης από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει την πτώχευση της χώρας λόγω της οικονομικής ύφεσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο.