Οι ομάδες των τζιχαντιστών σκότωσαν 5.042 ανθρώπους τον Νοέμβριο, σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Το Ιράκ κατέχει το θλιβερό ρεκόρ των θυμάτων και ακολουθούν η Νιγηρία, το Αφγανιστάν και η Συρία, όπως αναφέρει η έρευνα που διενεργήθηκε από κοινού από το BBC World Service και το κέντρο έρευνας για τη ριζοσπαστικοποίηση του Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου (ICRS).

Συνολικά καταγράφηκαν 664 επιθέσεις. Δεκαέξι διαφορετικές ομάδες τζιχαντιστών ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές ή θεωρήθηκαν υπεύθυνες, το 60% εκ των οποίων δεν έχει καμία σχέση με την αλ Κάιντα, την τρομοκρατική οργάνωση που πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν ο μεγαλύτερος εχθρός της διεθνούς κοινότητας, υπογράμμισε η έρευνα.

Σχεδόν οι μισές επιθέσεις, το 44%, ήταν έργο του Ισλαμικού Κράτους που δρα κυρίως στη Συρία και το Ιράκ. Η οργάνωση αυτή ευθύνεται για 2.206 θανάτους σε 308 επιθέσεις.

Η οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία είναι στη δεύτερη θέση με 801 νεκρούς σε 30 επιθέσεις.

Οι αριθμοί αυτοί είναι «εκπληκτικοί αν σκεφτεί κανείς ότι πριν τρία χρόνια ο δυτικός κόσμος είχε πει “έχει τελειώσει. Η αλ Κάιντα βρίσκεται σε παρακμή, είναι νεκρή, την έχουμε κερδίσει στρατηγικά”», σχολίασε ο ερευνητής Πέτερ Νόιμαν, ερευνητής του Κινγκς Κόλετζ.