Ο σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Μίλερ εξελέγη σήμερα δήμαρχος του Βερολίνου και διαδέχεται τον χαρισματικό Κλάους Βόβεραϊτ, ο οποίος παραιτήθηκε ύστερα από 13 χρόνια θητείας εξαιτίας ενός φιάσκου με το νέο αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Αφού έλαβε το χρίσμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) τον Οκτώβριο, ο 50χρονος Μίλερ έλαβε 87 ψήφους βουλευτών του Βερολίνου – πόλη που έχει το καθεστώς περιφερειακού κρατιδίου – ενώ 58 βουλευτές τον καταψήφισαν και ένας απείχε.

Συνεργάτης του Βόβεραϊτ, ο νέος δήμαρχος ήταν μέχρι σήμερα υπεύθυνος για την ανάπτυξη της πόλης από το 2011. Ο απολογισμός του έργου του δείχνει μέτριος, με τα ενοίκια σε ραγδαία αύξηση σε ορισμένες συνοικίες και ένα σχέδιο αξιοποίησης του εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου Τέμπελχοφ να έχει απορριφθεί με δημοψήφισμα από τους κατοίκους της γερμανικής πρωτεύουσας.

Δύο χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές στο Βερολίνο, ο Μίλερ δεσμεύτηκε να "δημιουργήσει θέσεις εργασίας και συνοικίες στις οποίες τα ενοίκια θα είναι προσιτά".

Το Βερολίνο, οι κάτοικοι του οποίου είναι στη μεγάλη πλειονότητά τους ενοικιαστές, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη Γερμανία, με 10,4% άνεργους τον Νοέμβριο, έναντι του εθνικού μέσου όρου 6,3% σύμφωνα με πρωτογενή δεδομένα.

Σε ηλικία 17 ετών ο Μίλερ εντάχθηκε στο SPD, του οποίου ήταν επικεφαλής στο παράρτημα του Βερολίνου από το 2001 έως το 2011. Ο Μίλερ δεν διαθέτει το χάρισμα του προκατόχου του, του επί 13 χρόνια εμβληματικού δημάρχου Βόβεραϊτ, ο οποίος συνέβαλε να κάνει το Βερολίνο μια "πρωτεύουσα φτωχή αλλά σέξι", σύμφωνα με την αγαπημένη του έκφραση.

Ο Βόβεραϊτ παραιτήθηκε στα τέλη Αυγούστου εξαιτίας του καταστροφικού εργοταξίου του νέου αεροδρομίου του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου. Ακόμη τελεί υπό κατασκευή, η τελετή των εγκαινίων του που προγραμματιζόταν την άνοιξη του 2012, έχει αναβληθεί επανειλημμένα λόγω σοβαρών τεχνικών ελλείψεων, κυρίως όσον αφορά την πυρασφάλεια.

Καμιά ημερομηνία δεν έχει οριστεί για την έναρξη της λειτουργίας του, ενώ ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός έχει τριπλασιαστεί.
Λεπτός, με σκούρα ξανθά μαλλιά και διοπτροφόρος, ο Μίλερ που κατάγεται από το δυτικό Βερολίνο έχει παραδεχτεί ότι δεν έχει την λαμπερή κοινωνική ζωή του Βόβεραϊτ, ο οποίος είναι γνωστός για την αδιάλειπτη συμμετοχή του στα βερολινέζικα πάρτι και τις ξέφρενες βραδιές της πόλης.

Δηλωμένος ομοφυλόφιλος, ο Βόβεραϊτ έγινε επίσης είδωλο της κοινότητας των γκέι και των λεσβιών, η οποία του οργάνωσε αποχαιρετιστήριο πάρτι στο δημαρχείο χθες βράδυ, οι συνδαιτυμόνες κρατούσαν σημαίες του ουράνιου τόξου και τον ευχαρίστησαν που προώθησε την υπόθεσή τους.

Με 3,5 εκατομμύρια κατοίκους, το Βερολίνο που μόλις γιόρτασε τα 25 χρόνια της πτώσης του Τείχους, έγινε μια από τις πιο τουριστικές πρωτεύουσες στην Ευρώπη, προσελκύοντας κυρίως νέους που πηγαίνουν εκεί για να διασκεδάσουν και να γιορτάσουν.