current views are: 4

11 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση18:23

Συμβούλιο Ε.Ε. για τα βασανιστήρια της CIA: «Να αποδοθούν ευθύνες για όσα συνέβησαν σε ευρωπαϊκό έδαφος»

«Καμπή στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» χαρακτηρίζει την έκθεση-κόλαφο της αμερικανικής Γερουσίας για τις απάνθρωπες πρακτικές της CIA, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε., Νιλς Μούιζνιεκς, σε δηλώσεις του στο newpost.

Δημοσίευση 18:23’
αρθρο-newpost

«Καμπή στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» χαρακτηρίζει την έκθεση-κόλαφο της αμερικανικής Γερουσίας για τις απάνθρωπες πρακτικές της CIA, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε., Νιλς Μούιζνιεκς, σε δηλώσεις του στο newpost.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

«Καμπή στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» χαρακτηρίζει την έκθεση-κόλαφο της αμερικανικής Γερουσίας για τις απάνθρωπες πρακτικές της CIA, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ε.Ε., Νιλς Μούιζνιεκς, σε δηλώσεις του στο newpost, τονίζοντας ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες «για όσα έγιναν σε ευρωπαϊκό έδαφος».

O λετονός επίτροπος κάνει λόγο για «συνενοχή» της Ευρώπης στο παράνομο πρόγραμμα μεταγωγών υπόπτων τρομοκρατίας στις ΗΠΑ, καλώντας τις χώρες-μέλη να υιοθετήσουν αντιτρομοκρατική πολιτική με γνώμονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Μούιζνιεκς χαιρέτισε «τη δημοσίευση της έκθεσης της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις αντι-τρομοκρατικές μεθόδους της CIA, που περιλαμβάνουν σειρά παράνομων μέτρων, μεταξύ αυτών και βασανιστηρίων» και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Αυτή η έκθεση όχι μόνο επιβεβαιώνει τις δεκαετείς προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τις παράνομες τακτικές της CIA, αλλά σηματοδοτεί μια καμπή στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, διότι οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι πολιτικοί ηγέτες δεν μπορούν πλέον να προσφεύγουν στο αληθοφανές επιχείρημα οτι ο βασανισμός είναι αποτελεσματικός τρόπος άντλησης σημαντικών πληροφοριών».

Ο κ. Μούιζνιεκς εξέφρασε το ενδιαφέρον να δει τις συνέπειες που θα σηματοδοτήσει για την Ευρώπη η έκθεση. «Ήδη από χθες ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι επιβεβαίωσε για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια άρνησης την ύπαρξη μυστικής φυλακής στη χώρα. Ήρθε η ώρα για τις ευρωπαϊκές χώρες να αφαιρέσουν τον μανδύα μυστικότητας και να αποδώσουν ευθύνες για τα όσα έγιναν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον 25 ευρωπαϊκές χώρες συνεργάστηκαν στο πρόγραμμα μεταγωγών της CIA, αλλά λίγες από αυτές έχουν δημιουργήσει σύστημα λογοδοσίας».

Ο Επίτροπος έκανε αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις χωρών που καταδικάστηκαν από τις ευρωπαϊκές αρχές για έκνομες πρακτικές. «Τον περασμένο Ιούλιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε δύο αποφάσεις κατά της Πολωνίας σε σχέση σχετικά με τις συνθήκες κράτησης, ανάκρισης και μεταφοράς στις ΗΠΑ δύο υπόπτων τρομοκρατίας που κρατούνται αυτή τη στιγμή στο Γκουαντάναμο, του Αμπντ αλ Ραχίμ Χουσεΐν Μοχάμεντ αλ Νασίρι και του Ζαΐν αλ Αμπντίν Μοχάμεντ Χουσεΐν, γνωστού επίσης και ως Αμπού Ζουμπάιντα. Κατηγόρησε επίσης την Πολωνία για αναποτελεσματική διευρεύνηση των ισχυρισμών των προσφευγόντων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Δικαστήριο εξέθεσε την ανομία που χαρακτηρίζει το πρόγραμμα μεταγωγών που πραγματοποίησε η CIA στην Ευρώπη την περίοδο 2002-2006. Τον Δεκέμβριο του 2012 το Δικαστήριο έκρινε την ΠΓΔΜ υπεύθυνη για τον βασανισμό του Χαλίντ ελ Μασρί, που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα μεταγωγών της CIA παρουσία των αρχών της χώρας και πιο συγκεκριμένα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κατά τη διάρκεια της αυθαίρετης κράτησής του. Έκρινε, ακόμα, ότι το κράτος απέτυχε να συμμορφωθεί με την υποχρέωσή του να διεξαγάγει αποτελεσματική έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για κακομεταχείριση και αυθαίρετη κράτηση, καθώς και να παράσχει αποτελεσματική προστασία στον καταγγέλλοντα».

«Στο εγγύς μέλλον» συνεχίζει ο κ. Μούιζνιεκς, «το Δικαστήριο θα μπορούσε να εκθέσει περαιτέρω συνενοχή της Ευρώπης σε αυτό το πρόγραμμα, με υποθέσεις που αφορούν τη Λιθουανία και τη Ρουμανία. Αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν τώρα και να αλλάξουν τις αντιτρομοκρατικές πολιτικές τους ώστε να γίνουν περισσότερο συμβατές με τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τεθούν υπό ισχυρή δημοκρατική εποπτεία».

Ο ευρωπαίος Επίτροπoς για τα ανθρώπινα δικαιώματα διαμηνύει μέσω των δηλώσεών του στο newpost:

«Την ώρα που οι χώρες ενισχύουν τις άμυνές τους απέναντι στις τρομοκρατικές απειλές θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους τις εκτατεταμένες συνέπειες των πράξεών τους: Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η παραπλάνηση των πολιτών και των δημοκρατικών θεσμών καθώς και το ποδοπάτημα του κράτους δικαίου αποτελούν σημαντικό πλήγμα για την αξιοπιστία των κυβερνήσεων.

Ελπίζω ότι οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί ηγέτες των υπηρεσιών πληροφοριών να καταλάβουν μια για πάντα ότι δεν θα μειωθεί η κρατική ασφάλεια, κάνοντας τις αντιτρομοκρατικές πολιτικές περισσότερο συμβατές με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις θα αυξήσουν την αξιοπιστία τους και θα αποδυναμώσουν την στήριξη σε αντιδημοκρατικές συνοεριφορές εάν δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».


σχετικα αρθρα