Για τα φρικιαστικά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν κρατούμενοι ύποπτοι για τρομοκρατία μίλησε ο διοικητής της CIA Τζον Μπρέναν σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Μπρέναν υποστήριξε ότι ήταν «αδύνατον να γνωρίζει» κανείς εάν τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν ύποπτοι για σχέσεις με την αλ Κάιντα θα επέτρεπαν να τους αποσπαστούν χρήσιμες πληροφορίες που θα απέτρεπαν μελλοντικές επιθέσεις.

Μετά τη δημοσιοποίηση από τη Γερουσία των ΗΠΑ της σύνοψης της έκθεσής της για τις μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποίησε η CIA, ο Μπρέναν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Λάνγκλεϊ, την έδρα της υπηρεσίας, διαβεβαίωσε ότι αυτή έχει «αναμορφωθεί», ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη «παρεκτροπών».

Διέψευσε πως η υπηρεσία «εκ προθέσεως» την κοινή γνώμη ή την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποιούσε, ένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης της αμερικανικής Γερουσίας.

Ο Μπρέναν παραδέχθηκε ότι «ορισμένα» στελέχη της CIA χρησιμοποίησαν τεχνικές ανάκρισης οι οποίες ήταν «φρικιαστικές», ενώ υποστήριξε πως υπήρχε έλλειψη «εμπειρίας» και «προετοιμασίας» για τις κρατήσεις υπόπτων πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Ως προς αυτά, η CIA πλοηγήθηκε σε αχαρτογράφητο έδαφος, δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Είχαμε ελάχιστη εμπειρία όσον αφορά τη φυλάκιση κρατουμένων και ελάχιστους πράκτορες που ήταν εκπαιδευμένοι στις ανακρίσεις», είπε ο Μπρέναν σε μια συνέντευξη Τύπου χωρίς προηγούμενο για διευθυντή της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

TAGS