Τους φυσιολογικούς του ρυθμούς απέκτησε σήμερα το Χονγκ Κονγκ, έπειτα από την εκκένωση των σημείων που είχαν καταλάβει οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας, στην καρδιά της πρώην βρετανικής αποικίας εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες.

Η αστυνομία διέλυσε τα οδοφράγματα, κατέστρεψε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό και συνέλαβε περισσότερους από 200 διαδηλωτές που παρέμεναν πεισματικά στον κύριο χώρο διαμαρτυρίας τους.

Αυτό το σημείο κατάληψης έκοβε στα δύο από τα τέλη Σεπτεμβρίου αυτόν των εννέα λωρίδων κυκλοφορίας αυτοκινητόδρομο που συνδέει την ανατολική με τη δυτική πλευρά του νησιού.

Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους μαθητές λυκείου, φοιτητές και εργαζόμενη νεολαία, ζητούν την καθιέρωση πραγματικής καθολικής ψηφοφορίας και αντιδρούν στην προεπιλογή των υποψηφίων από το Πεκίνο για τον θώκο του επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

Οι κινεζικές αρχές ουδεμία παραχώρηση έκαναν επί της ουσίας όσον αφορά τα αιτήματα των διαδηλωτών οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν με άλλες μορφές αγώνα. "Θα επανέλθουμε. Δεν είναι το τέλος του κινήματος", διαβεβαίωσε χθες βράδυ η βουλευτής Κλόντια Μο. "Η αφύπνιση της πολιτικής συνείδησης των νέων είναι μη αναστρέψιμη και ο αγώνας συνεχίζεται".