Την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

«Ελπίζουμε το 2015 να είναι χρονιά καθοριστικής σημασίας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία και πρόσφερε την διαβεβαίωση ότι «η Ιταλία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια».

Η εφημερίδα Il Messangero σχολιάζει ότι ο Ρέντσι τήρησε την στάση αυτή «παρά το ότι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατέστησε σαφές, πρόσφατα, ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια δεν προβλέπεται η ένταξη νέων κρατών-μελών». Και κυρίως, «παρά το ότι μια χώρα με 80 εκατομμύρια κατοίκους , στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνους, προκαλεί μεγάλο φόβο στις Βρυξέλλες» και όχι μόνο.

Όμως –προσθέτει η εφημερίδα–, «οι μπίζνες είναι μπίζνες», υπενθυμίζοντας ότι «η Ιταλία είναι ο τέταρτος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, μετά από την Γερμανία, την Ρωσία και την Κίνα, με 1.200 ιταλικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στην χώρα και ετήσιο τζίρο 20 δισ. δολαρίων».

Ο Ρέντσι, τόσο μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και πριν από το δείπνο το οποίο του παρέθεσε ο πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους υπογράμμισε: 

«Η Ιταλία έλεγε πάντα με σαφή τρόπο ότι θεωρεί κεφαλαιώδους σημασίας το να συνεχιστεί η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Ως χώρα η οποία ασκεί και την εκ περιτροπής προεδρία της Ένωσης καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε η διαδικασία ένταξης να προχωρήσει». Πρόσθεσε ότι «η Ιταλία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Ένωση να ανοίξει τα νέα κεφάλαια διαπραγμάτευσης».