Ο ουκρανικός στρατός έκανε σήμερα λόγο για έντεκα επιθέσεις των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών εναντίον θέσεών του στην ανατολική Ουκρανία στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών παρά την εκεχειρία, αλλά και για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πέταγε πάνω από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, τελευταία πόλη στα ανατολικά που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

«Οι δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών του εχθρού έχουν ενταθεί γύρω από τη Μαριούπολη, όπου εντοπίστηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος», ανέφερε ο ουκρανικός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Το Κίεβο φοβάται εδώ και μήνες μια επίθεση εναντίον της Μαριούπολης στο πλαίσιο της προσπάθειας των αυτονομιστών ανταρτών να δημιουργήσουν έναν διάδρομο μεταξύ των ρωσικών συνόρων και της Κριμαίας, η οποία τον Μάρτιο προσαρτήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη έχει παραβιαστεί έντεκα φορές στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών με πυρά του πυροβολικού και όλμους να πέφτουν γύρω από πολλά σημεία- κλειδί, κυρίως στην επαρχία Λουχάνσκ.

Γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, θέατρο σφοδρών μαχών μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών εδώ και μήνες, «η νύχτα ήταν ταραγμένη», δήλωσε ο Μαξίμ, ένας εθελοντής και μέλος της ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας που βρίσκεται στην περιοχή.

«Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν από ψηλά και εκρήξεις ακούγονταν τη νύχτα από το αεροδρόμιο. Όμως όλα είναι ήρεμα το πρωί», συνέχισε.

Η νέα εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στην ανατολική Ουκρανία την Τρίτη.

Στο μεταξύ το Κίεβο απαγόρευσε όλες τις πτήσεις με προορισμό το Ντνιπροπετρόφκ, το Χάρκοβο και το Ζαπορίτζια, τρεις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε ο Ντένις Αντονιούκ επικεφαλής της πολιτικής αεροπορίας της χώρας.

Ο Αντονιούκ εξήγησε ότι η απόφαση ελήφθη για «λόγους ασφαλείας», ενώ διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει για πόσο καιρό θα ισχύει η απαγόρευση.

Οι τρεις πόλεις αυτές είναι οι πρωτεύουσες των επαρχιών που συνορεύουν με το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.