Σε συμφωνία κατέληξαν οι χώρες που διαπραγματεύονταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο την σύναψη ενός συμφώνου το 2015 για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα κατέληξαν σήμερα στη Λίμα του Περού σε μια συμφωνία για τις μελλοντικές τους δεσμεύσεις σχετικά με τη μείωση της έκλυσης αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως ανακοίνωσε ο περουβιανός υπουργός Περιβάλλοντος Μανουέλ Πούλγαρ- Βιδάλ.

Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που διήρκησαν δύο εβδομάδες και ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν την Παρασκευή αλλά παρατάθηκαν κατά 30 ώρες, το έγγραφο των τεσσάρων σελίδων ζητεί από τις 190 χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη στη Λίμα να υποβάλουν εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αρχές του 2015, ώστε να διαμορφωθεί η βάση για μια παγκόσμια συμφωνία στη διάσκεψη του Παρισιού του χρόνου.

Το κείμενο καθυσήχασε τις αναπτυσσόμενες χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, που φοβόντουσαν ότι με τα προηγούμενα προσχέδια απόφασης θα επιβαλόταν σε αυτές μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τις πλούσιες χώρες.

«Πήραμε αυτό που θέλαμε», είπε ο ινδός υπουργός Περιβάλλοντος Πρακάς Τζαβεντεκάρ, προσθέτοντας ότι το κείμενο αναφέρει πως οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να ηγηθούν της μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, άρωντας με αυτό τον τρόπο το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα ο Τζαβεντεκάρ επεσήμανε ότι η συμφωνία ξεκαθαρίζει πως οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να προσφέρουν οικονομική υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες.

Οι δεσμεύσεις των χωρών πρέπει να επιτρέψουν μια παγκόσμια μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από 40% ως 70% μέχρι το 2050, κάτι που κρίνεται απολύτως απαραίτητο για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Παρ' όλα αυτά η Γραμματεία της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ανακοίνωσε ότι οι δεσμεύσεις των χωρών στο Παρίσι δεν θα αρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

«Είναι ένα καλό έγγραφο για να ανοίξει ο δρόμος προς το Παρίσι», σχολίασε ο ευρωπαίος επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας Μιγκέλ Κανιέτε.