Κερδίζει, όπως όλα δείχνουν, το στοίχημα, το κόμμα του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, αφού σημειώνει σήμερα μεγάλη νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Με βάση τις εκτιμήσεις του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού NHK, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) αναμένεται να εξασφαλίσει μεταξύ 275 και 306 από τις 475 έδρες του κοινοβουλίου, όχι ομως και την πολυπόθητη «υπερ-πλειοψηφία».

Όπως δείχνουν τα έξιτ πολς, ο κυβερνών συνασπισμός αναμένεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίων στην κάτω βουλή των 475 εδρών, αλλά το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τέτοια "υπερ-πλειοψηφία".

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει την εκλογική αυτή αναμέτρηση δημοψήφισμα για το πρόγραμμά του για την αναζωογόνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας τσον κόσμο.

Ο 60χρονος Άμπε εξήγγειλε πρόωρες εκλογές ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την πολιτική του, γνωστή ως «Abenomics», και να φέρει την Ιαπωνία και πάλι στο παγκόσμιο οικονομικό προσκήνιο.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη νίκη που φαίνεται ότι εξασφαλίζει παρά την πολύ περιορισμένη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, για να προχωρήσει με τις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν αποκλείεται αντ΄αυτού να επικεντρωθεί περισσότερο στο συντηρητικό του πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τη συνταγματική μεταρρύθμιση με στόχο την χαλάρωση των περιορισμών στον στρατό.