Τα πυρηνικά δυστυχήματα του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμα είναι "διαφορετικής φύσεως", επεσήμανε για μία ακόμη φορά η ιαπωνική κυβέρνηση σήμερα με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την καταστροφή στην Ουκρανία. "Είναι σαφές ότι οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικής φύσεως. Η ποσότητα ραδιενέργειας που εκλύθηκε στη Φουκουσίμα ήταν περί το εν δέκατον" αυτής που εκλύθηκε στο Τσερνόμπιλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η ιαπωνική κυβέρνηση, όμως, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα έχει διδαχτεί από τα επακόλουθα της πυρηνικής καταστροφής στο Τσερνόμπιλ. "Οι μελέτες και η έρευνα σχετικά με τα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκύψουν με βάση το Τσερνόμπιλ έχουν διδάξει και έχουν προσφέρει γνώση σε όλη την ανθρωπότητα", δήλωσε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Αυτά (τα γεγονότα) λειτούργησαν έμμεσα" για τον καθορισμό του σχεδίου εκκένωσης και απαγόρευσης εισόδου που εκπόνησε η κυβέρνηση και αφορά τους κατοίκους που διαμένουν κοντά στο εργοστάσιο, είπε ο Εντάνο.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) έχει κατ΄επανάληψιν τονίσει ότι η καταστροφή της Φουκουσίμα είναι "πολύ διαφορετική" από εκείνη του Τσερνόμπιλ, κυρίως ως προς το επίπεδο των εκπομπών ραδιενέργειας.

Ο κόσμος τιμά σήμερα την 25η επέτειο της καταστροφής του Τσερνόμπιλ. Ο απολογισμός για τα θύματα του δυστυχήματος εξακολουθεί να δημιουργεί διχογνωμίες. Η επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας δεν αναγνωρίζει παρά 31 νεκρούς μεταξύ των εργαζομένων στον σταθμό του Τσερνόμπιλ και των πυροσβεστών που πέθαναν από τα άμεσα αποτελέσματα της έκθεσής τους στη ραδιενεργό ακτινοβολία, ενώ η οργάνωση Greenpeace κάνει λόγο για τουλάχιστον 100.000 νεκρούς.

Κανένας θάνατος που συνδέεται με την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ιαπωνία.