Πιθανή η εμπλοκή Βρετανών στα βασανιστήρια της CIA

Πιθανή η εμπλοκή Βρετανών στα βασανιστήρια της CIA

Κοινοβουλευτική επιτροπή στη Μεγάλη Βρετανία θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να της παραδώσουν τμήματα από την έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου για την CIA, προκειμένου να μάθει εάν Βρετανοί κατάσκοποι συμμετείχαν στα βασανιστήρια ή στην έκδοση κρατουμένων, πρακτική την οποία ακολουθούσε η αμερικανική υπηρεσία, δήλωσε ο προεδρεύων της.

Εάν η Επιτροπή Ασφαλείας και Μυστικών Πληροφοριών (ISC) εντοπίσει ενδείξεις τέτοιας συμπεριφοράς, θα καλέσει για κατάθεση πρόσωπα τα οποία προέρχονται από το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος την εποχή στην οποία αναφέρονται οι κατηγορίες στην έκθεση βρισκόταν στην εξουσία.

«Εάν αξιωματικοί των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ήταν παρόντες στους βασανισμούς ανθρώπων, τότε είναι συνένοχοι στα βασανιστήρια», δήλωσε ο προεδρεύων της ISC και πρώην υπουργός Εξωτερικών, σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ.

«Αυτό θα ήταν ενάντια σε όλες τις αρχές αυτής της χώρας. Θα ήταν κάτι που θα έπρεπε να γίνει γνωστό στον λαό», είπε ο κ. Ρίφκιντ στην εκπομπή του BBC Andrew Marr Show.

Ο κ. Ρίφκιντ είπε ότι η επιτροπή του θα ζητήσει τόσο από τη Γερουσία των ΗΠΑ όσο και από την αμερικανική κυβέρνηση την πρόσβαση στις σχετικές αναφορές στην έκθεση για την CIA, στο πλαίσιο της δικής της έρευνας για τις μεθόδους που ακολουθούσαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Αν κριθεί απαραίτητο, είπε, η επιτροπή θα καλέσει κατασκόπους, εν ενεργεία και πρώην υπουργούς για να μάθει την αλήθεια. Ο ίδιος τόνισε ότι ελπίζει η έκθεση της επιτροπής του για το θέμα να είναι έτοιμη το 2015.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο