Να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις κάλεσαν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. 

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι δύο ηγέτες σε τηλεφωνική επικοινωνία τους με τον πρόεδρο Ποροσένκο τον ενθάρρυναν να συνεχίσει τις σχεδιαζόμενες σαρωτικές μεταρρυθμίσεις 

«Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ανακτήσει τη δυναμική της η οικονομία και να προχωρήσει η απαραίτητη διεθνής οικονομική βοήθεια» είπε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ. Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την περασμένη βδομάδα το οικονομικό πρόγραμμα των σκληρών μεταρρυθμίσεων με τις οποίες η νέα κυβέρνηση αποσκοπεί στην εξασφάλιση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους δυτικούς χρηματοδότες. 

Το πρόγραμμα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ περιλαμβάνει την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την αύξηση των τιμολογίων ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαλείψει τη διαφθορά που έχει ωθήσει την Ουκρανία στο χείλος της χρεοκοπίας. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χορήγησε στην Ουκρανία την περασμένη άνοιξη μια δόση οικονομικής βοήθειας ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο ενός διεθνούς πακέτου διάσωσης ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκε από τις δυτικές χώρες. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η χώρα θα χρειαστεί επιπλέον 19 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2015.