Κορυφώνονται σήμερα Δευτέρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο Βέλγιο, έπειτα από τρεις εβδομάδες περιφερειακών απεργιών. 

Η γενική απεργία, που αναμένεται να παραλύσει τα πάντα, πραγματοποιείται ενάντια στα μέτρα λιτότητας που αποφασίσθηκαν από την κυβέρνηση  ενώ  καταγγέλλεται το πρόγραμμα εξοικονόμησης 11 δισεκ. ευρώ το οποίο ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση υπό τον φιλελεύθερο Σαρλ Μισέλ που σχηματίσθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο συνασπισμός, ο οποίος περιλαμβάνει για πρώτη φορά στην ιστορία του βασιλείου τους φλαμανδούς εθνικιστές του κόμματος N-VA, προβλέπει επίσης να αυξηθεί το 2030 από τα 65 στα 67 η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης.

Η απεργία άρχισε από χθες, Κυριακή, το βράδυ στις μεταφορές: μετά τις 22:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας), λόγω της στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, κανένα αεροπλάνο δεν απογειώθηκε ούτε προσγειώθηκε στα αεροδρόμια, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 600 πτήσεις μόνο στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Πτήσεις εστάλησαν προς τα αεροδρόμια γειτονικών χωρών, στη Γαλλία (Λίλλη), στην Ολλανδία (Μάαστριχτ και Άμστερνταμ) και στη Γερμανία (Κολωνία) και λεωφορεία μισθώθηκαν για να μεταφέρουν τους επιβάτες προς ή από τα αεροδρόμια των Βρυξελλών και του Σαρλερουά, ο διευθυντής του οποίου έκανε λόγο για "μια αληθινή καταστροφή".

Τα τρένα σταμάτησαν επίσης να κινούνται χθες, Κυριακή, το βράδυ και για σήμερα δεν προβλέπεται κανένα δρομολόγιο Thalys, TGV ή Eurostar (για το Λονδίνο) που να διέρχεται από το Βέλγιο. Η εμπορική ναυσιπλοΐα προς και από τα λιμάνια του Ζεεμπρούγκε και της Αμβέρσας σταμάτησε από χθες για λόγους ασφαλείας.

Κανένα λεωφορείο, τραμ ή συρμός του μετρό δεν θα κυκλοφορησει σήμερα, στη Φλάνδρα όπως και στη Βαλλονία. Ένα συνδικάτο οδηγών φορτηγών απείλησε να αποκλείσει τους αυτοκινητοδρόμους από σήμερα το πρωί.

Τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, οι φυλακές, οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα νοσοκομεία, όπου γίνονται δεκτά μόνον επείγοντα περιστατικά, συμμετέχουν επίσης στην απεργία αυτή που οργανώθηκε από τα τρία μεγάλα συνδικάτα, το FGTB (σοσιαλιστικό), το CSC (χριστιανικό) και το CGSLB (φιλελεύθερο).

Η Συνδικαλιστική Ένωση Δικαστών (ASM) συμμετέχει κι αυτή στην κινητοποίηση καταγέλλοντας πως "τίθενται σε κίνδυνο οι δημόσιες υπηρεσίες". Οι δημοσιογράφοι του ραδιοφώνου συμμετέχουν επίσης ενώ δεν θα κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες.

Οι τομείς της βιομηχανίας και της διανομής, όπως και τα ταχυδρομεία και οι υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων θα λειτουργήσουν επίσης στο ραλαντί ή θα σταματήσουν να λειτουργούν. Οι απεργοί ενδέχεται να κλείσουν με οδοφράγματα τις προσβάσεις στις επιχειρήσεις και τις βιομηχανικές ζώνες.

Τα συνδικάτα είχαν συγκεντρώσει τον αριθμό ρεκόρ των 120.000 ανθρώπων σε μια διαδήλωση που πραγματοποίησαν στις 6 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Τάσσονται κατηγορηματικά εναντίον των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες, τον πολιτισμό ή τις μεταφορές που αποφασίσθηκαν για τα πέντε επόμενα χρόνια από τη νέα κυβέρνηση, η οποία προβλέπει επίσης να εγκαταλείψει το 2015 την αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή των μισθών.