Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βίκτορ Πόντα προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, έναν μήνα μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές.

Ο κ. Πόντα σε δηλώσεις του, χθες, σε δημοσιογράφους τόνισε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης, η οποία, όπως υπογράμμισε, θα λάβει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή χωρίς πρόβλημα, είναι "να διατηρήσει τη Ρουμανία στην πορεία της οικονομικής ανάπτυξης και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που άρχισαν τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Μεγάλοι κερδισμένοι από τον ανασχηματισμό είναι το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Υπουργός Οικονομίας προτάθηκε ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μιχάι Τουντόσε και ο υπουργός Προϋπολογισμού Ντάριους Βάλκοφ θα είναι υπουργός Οικονομικών, καθώς τα δύο υπουργεία συνενώθηκαν, σύμφωνα με τα ρουμανικά ΜΜΕ.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα προβλέπεται συνένωση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με το υπουργό Υδάτων, Δασών και Αλιείας.

Η νέα κυβέρνηση -ή αλλιώς "κυβέρνηση Πόντα νούμερο 4"- θα παρουσιαστεί σήμερα στο Κοινοβούλιο και θα αναλάβει την ευθύνη για τον προϋπολογισμό που συντάχθηκε από τους πρώην υπουργούς. Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο επί του νομοσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού ενδέχεται να διεξαχθεί στις 21 Δεκεμβρίου.