Στο Βελιγράδι μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής Κίνας και 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE), που διοργανώνεται αύριο και μεθαύριο στη σερβική πρωτεύουσα.

Τον πρωθυπουργό της Κίνας θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και θα ακολουθήσει η πρώτη σύντομη συνάντηση των δύο ηγετών, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Σερβίας.

Ο Λι Κετσιάνγκ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Κίνας που επισκέπτεται την πρωτεύουσα της Σερβίας μετά από 28 χρόνια.

Στην 3η Σύνοδο Κίνας και 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που διεξάγεται στις 16 -17 Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι, με κεντρικό μότο "Νέος κινητήρας, νέα δύναμη, νέα πλατφόρμα", αλλά και στις παράλληλες εκδηλώσεις θα λάβουν μέρος 1350 συμμετέχοντες.

Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής στο Βελιγράδι θα συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, δήλωσε ο πρέσβης της Κίνας στη Σερβία, Λι Μαντσάνγκ, τονίζοντας ότι η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, η δεύτερη στο Βουκουρέστι και για πρώτη φορά φιλοξενείται σε χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Εκτός από τους πρωθυπουργούς της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, στη Σύνοδο Κορυφής θα λάβουν μέρος 14 πρωθυπουργοί, ενώ την Κροατία θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αύριο προβλέπονται διμερείς συναντήσεις των συμμετεχόντων και το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο "Σάβα" θα διεξαχθεί το 4ο Οικονομικό Φόρουμ, την έναρξη του οποίου θα κηρύξουν οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και της Κίνας και η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Έβα Κόπατς.

Η κ. Κόπατς θα αναγγείλει και τη συγκρότηση μεικτής οικονομικής Επιτροπής Κίνας και χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με έδρα τη Βαρσοβία.

Στη διάρκεια του φόρουμ θα γίνει παρουσίαση πολλών κινεζικών επιχειρήσεων και θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις σε τρεις θεματικές ενότητες.

Ταυτόχρονα, στο Μέγαρο της Ομοσπονδίας θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής και χαιρετισμούς στους συμμετέχοντες θα απευθύνουν οι κ.κ. Κετσιάνγκ και Βούτσιτς, οι οποίοι στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Την Τετάρτη θα συναντηθούν οι πρωθυπουργοί της Κίνας, της Ουγγαρίας και της ΠΓΔΜ, με κεντρικό θέμα την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Βουδαπέστη Βελιγράδι και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συναντηθούν οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και της Κίνας και θα αναμένεται να υπογράψουν σειρά συμφωνιών. 

Οι δύο πρωθυπουργοί θα παραστούν και στα εγκαίνια της γέφυρας Ζέμουν - Μπόρτσα, που κατασκευάζει κινεζική εταιρεία.

Ο Λι Κετσιάνγκ, κατά την παραμονή του στο Βελιγράδι, θα ανακηρυχθεί επίσημος πολίτης του δήμου από τον δήμαρχο Σίνισα Μάλι.