current views are: 1

15 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση12:50

Ουκρανία: Πάνω από 1.300 νεκροί παρά την εκεχειρία

Kενό γράμμα παραμένει η εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο στην ανατολική Ουκρανία.

Δημοσίευση 12:50’
αρθρο-newpost

Kενό γράμμα παραμένει η εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο στην ανατολική Ουκρανία.

Kενό γράμμα παραμένει η εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο στην ανατολική Ουκρανία.

Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους φιλορώσους αυτονομιστές, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που επισημαίνει ότι πολλοί κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους.

Από τον Απρίλιο που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές μαζί με εκείνον των αμάχων ανήλθε σε 4.707.

Από αυτούς, οι 1.357 δηλαδή σχεδόν το 30% αναφέρθηκαν μετά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε τις 5 Σεπτεμβρίου στο Μινσκ, αλλά κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να είχαν σκοτωθεί πριν από αυτή την ημερομηνία, σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αποκλιμάκωση της έντασης, τα σποραδικά πυρά πλήττουν συστηματικά την εκεχειρία επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε στη Ρωσία τον Μάρτιο.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ έχουν εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία τους για την αντιμετώπιση που έχουν οι θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες, όπως ο πληθυσμός των Τατάρων στην Κριμαία, από τότε που η Μόσχα κατέλαβε την περιοχή που επί μακρόν υπήρξε έδρα του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με την έκθεση, όσοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προσάρτηση, αντιμετώπισαν προβλήματα υπηκοότητας, ενώ τους κατασχέθηκε η ακίνητη περιουσία.

 


σχετικα αρθρα