Τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι στο Ιράκ μετά την έναρξη της επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους τον Ιούνιο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο αρμόδιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι περισσότεροι εκ των αγνοουμένων είναι στρατιώτες ενώ τα ίχνη των μισών και πλέον από τους 2.700 χάθηκαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές εναντίον της βάσης Σπάισερ, κοντά στο Τικρίτ (βόρεια), πριν από 6 μήνες.

«Ο αριθμός των αγνοουμένων του Σπάισερ έχει ανέλθει στους 1.660» επισήμανε το υπουργείο σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.
Άλλοι 487 άνθρωποι εξαφανίστηκαν μετά την κατάληψη της φυλακής Μπάντους, κοντά στη Μοσούλη, από τους τζιχαντιστές. Και 554 πρόσωπα, περιλαμβανομένων 38 γυναικών, έχουν εξαφανιστεί από άλλες περιοχές, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο απολογισμός αυτός έχει καταρτιστεί βάσει των αναφορών που έχουν υποβάλει οι συγγενείς των αγνοουμένων.

«Ο αριθμός των αγνοουμένων είναι πιθανόν μεγαλύτερος» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου, ο Κάμελ αλ Αμίν, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Και αυτό συμβαίνει επειδή πολλές οικογένειες, που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των εχθροπραξιών ή διαμένουν στις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, δε δύνανται να προειδοποιήσουν τις οικογένειες.

Το υπουργείο ζήτησε από τις οικογένειες των αγνοουμένων να δώσουν δείγματα DNA «με στόχο να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τα θύματα που ενδέχεται να έχουν ανακαλυφθεί σε μαζικούς τάφους» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου.

Όπως αποκάλυψε η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν περισσότερους από 600 κρατουμένους στην φυλακή Μπάντους την 10η Ιουνίου, αναγκάζοντάς τους να γονατίσουν στην άκρη ενός τάφου όπου έπειτα έκαψε τις σορούς τους.