Μετά την Πρωτοχρονιά θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, σύμφωνα με όσα δήλωσε, χθες, από τις Βρυξέλλες η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι.

Γνωρίζω ότι τα Χριστούγεννα γιορτάζονται τον Ιανουάριο σε ορισμένα μέρη της περιοχής και γι' αυτό θα καλέσω τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Κοσόβου να έρθουν στις Βρυξέλλες αμέσως μετά τις διακοπές, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μογκερίνι.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ακόμη πως ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ γι' αυτό, παρά το γεγονός ότι η Σερβία και το Κόσοβο δεν συμπεριλαμβάνονταν στην ατζέντα της χθεσινής -πρώτης ημέρας- της συνεδρίασής τους, στις Βρυξέλλες.

Συμπεράσματα για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων -συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας- αναμένεται να υιοθετηθούν κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα, της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην πρόοδο που έχει επιτύχει το Βελιγράδι σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα, με την επισήμανση, ωστόσο, ότι η όλη διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Στο προσχέδιο αναφέρεται ακόμη ότι οι το κεφάλαιο 35 των διαπραγματεύσεων, που σχετίζεται με το Κόσοβο, θα πρέπει να είναι μεταξύ των πρώτων που θα "ανοίξει" και ότι η πρόοδος σ' αυτό το πεδίο θα πρέπει να συνδέεται με την πρόοδο και σε άλλα κεφάλαια.