Εγκρίθηκε από το ρουμανικό κοινοβούλιο το νέο κυβερνητικό σχήμα που πρότεινε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Πόντα, ο οποίος τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη θητεία του έως τη λήξη της, το 2016.

Τη νέα κυβέρνηση στήριξαν 377 αντιπρόσωποι της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, που αριθμούν συνολικά 572 έδρες και την καταψήφισαν 134 αντιπρόσωποι. Στην ψηφοφορία ήταν παρόντες 468 βουλευτές. "Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνηση. Είναι πρακτικά μία νέα ψήφος εμπιστοσύνης, με εξαιρετικά σαφή και σταθερή πλειοψηφία" υπογράμμισε ο κ. Πόντα, αργά χθες το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

"Η συνεχής στήριξη με καλεί να συνεχίσω τις μεταρρυθμίσεις" υπογράμμισε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.

Στη νέα κυβέρνηση της Ρουμανίας υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Ντάριους Βάλτσοφ, αντικαθιστώντας την Ιοάνα Πετρέσκου και ο Αντρέι Γκερέα είναι ο νέος υπουργός Ενέργειας, ο οποίος διαδέχεται τον τεχνοκράτη Ράζβαν Νικολέσκου.

Ο Βίκτορ Πόντα είπε ότι η νέα κυβέρνηση συνεπάγεται αλλαγή στάσης και έναρξη πραγματικού διαλόγου, ώστε να υπάρξει αληθινός σεβασμός μεταξύ κυβέρνησης και Κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας ζήτησε από τους γερουσιαστές και τους βουλευτές να συνεχίσουν να εντοπίζουν τρόπους για τη βελτίωση της συνεργασίας κυβέρνησης - Κοινοβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει η ανάγκη για μια καλύτερη παρουσία της νομοθετικής εξουσίας, όχι μόνο όταν πρόκειται για προτάσεις μομφής, που είναι τα συνταγματικές «όπλα» της αντιπολίτευσης.

Η νέα κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα μετά τον ανασχηματισμό έχει ως εξής:

Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Λίβιου Ντραγκνέα, υπουργός Εσωτερικών Γκαμπριέλ Οπρέα, Υπουργός Γεωργίας, Ντανιέλ Κοντσταντίν, υπουργός Εργασίας Ροβάνα Πλουμπ, υπουργός Υγείας Νικολάε Μπανιτσιόγιου, υπουργός Οικονομίας, Μιχάι Τουντόσε, υπουργός Οικονομικών Ντάριους Βάλτσοφ, υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Καζαντσίουτς, υπουργός Ευρωπαϊκών Φόρων, Εουγκέν Τεοντοροβίτσι, Υπουργός Μεταφορών Ιοάν Ρους, υπουργός Πολιτισμού Ιονούτ Βουλπέσκου, υπουργός Εξωτερικών Μπογκντάν Αουρέσκου, υπουργός Άμυνας, Μιρτσέα Ντούσα, υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας, Γκαμπριέλα Ζάμπο, υπουργός Επικοινωνιών Σορίν Γκριντεάνου, υπουργός Διασποράς Άνγκελ Τίλβαρ, υπουργός Σχέσεων με το Κοινοβούλιο Εουγκέν Νικολιτσέα, υπουργός Παιδείας, Σορίν Τσιμπεάνου, υπουργός Ενέργειας Αντρέι Γκερέα, υπουργός Περιβάλλοντος Γκρατιέλα Γκαβριλέσκου και υπουργός για τον Κοινωνικό Διάλογο, Λίβιου Ποπ.