Με ευρεία διακομματική στήριξη, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επανεξέλεξε την Έμιλι Ο' Ράιλι, στη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.

Η 57χρονη Ο' Ράιλι, άλλοτε δημοσιογράφος, επανεξελέγη με 569 ψήφους υπέρ επί συνόλου 678 ψηφισάντων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή. Η θητεία της ανανεώθηκε έτσι για ακόμη πέντε χρόνια.

Το γεγονός ότι της δίνεται μια ευκαιρία να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της διοίκησης της ΕΕ για το καλό όλων των ευρωπαίων χαιρέτισε η κυρία Ο' Ράιλι αμέσως μετά την επανεκλογή της.

Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ δεν έχει δυστυχώς επιτύχει ακόμη τα υψηλά επίπεδα της νομιμότητας που απαιτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Αναφερόμενη στην νέα στρατηγική "Προς το 2019", που πρόκειται να ακολουθήσει, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια σημείωσε ότι αυτή θα επικεντρωθεί στην μεγαλύτερη χρήση των εξουσιών που της δίνει η θέση του Διαμεσολαβητή, για την διασφάλιση της μέγιστης δυνατής διαφάνειας στα πεπραγμένα της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι:

- Άρχισαν έρευνες σχετικά με την διαφάνεια των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων ΤΤΙΡ με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη επιφέρει αποτελέσματα. Τόσο το Συμβούλιο και η Επιτροπή αναγκάσθηκαν να μας επιτρέψουν πρόσβαση σε βασικά έγγραφα αυτών των διαπραγματεύσεων.

- Άρχισαν κι άλλες έρευνες, για τον τρόπο που η Επιτροπή ασχολείται με πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, όταν ανώτεροι αξιωματούχοι της αφήνουν τις δουλειές τους για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα. Μια άλλη στρατηγική έρευνα αφορά τη διαφάνεια και τη σύνθεση των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής.