Δέκα πρώην μέλη του στρατού και της αστυνομίας των Σέρβων της Βοσνίας συνελήφθησαν σήμερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας ως ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου σε βάρος αμάχων τον Ιούλιο του 1992.

Σύμφωνα με την εισαγγελία της Βοσνίας, στη διάρκεια επιχείρησης, σήμερα το πρωί, μέλη της Κρατικής Υπηρεσίας Ερευνών και Προστασίας (SIPA) συνέλαβαν τους υπόπτους στις πόλεις Ζβόρνικ, Μπιέλινα και Ούγκλιεβικ.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι την περίοδο του πολέμου στη Βοσνία, τον Ιούλιο του 1992, συμμετείχαν σε διωγμούς μη σερβικού πληθυσμού από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Ζβόρνικ. Κατηγορούνται ακόμη για συμμετοχή σε εθνοκάθαρση στο χωριό Λοκάνι, από το οποίο εκδιώχθηκαν περισσότεροι από 120 άμαχοι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Μετά τον διωγμό, τα θύματα οδηγήθηκαν σε διαφορετικές τοποθεσίες, κρατήθηκαν αιχμάλωτα και βασανίστηκαν με διαφορετικούς τρόπους.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ομάδες αιχμαλώτων απομακρύνθηκαν και στη συνέχεια εκτελέστηκαν. Με τον τρόπο αυτό δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 67 αιχμάλωτοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος των συλληφθέντων.