Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε σήμερα ότι αισιοδοξεί ότι θα κερδίσει δύο ψηφοφορίες εμπιστοσύνης το Δεκέμβριο, όμως προειδοποίησε τη χώρα ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αν η κυβέρνησή του χάσει τις ψηφοφορίες αυτές.

Οι επιπλέον ψήφοι που πρέπει να εξασφαλίσει ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός στη βουλή είναι τουλάχιστον δεκαέξι (στο ΄συνολο 316), και το όλο εγχείρημα, κρίνεται, από τους αναλυτές, στα όρια του ανέφικτου, αν και ο Μπερλουσκόνι -όπως τονίζεται-πρόκειται σίγουρα να προσφέρει, στους "μεταμελημένους βουλευτές", εκλέξιμες θέσεις για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης αφού ο πρώην σύμμαχος και νυν αντίπαλος του πρωθυπουργού Τζανφράνκο Φίνι απέσυρε τους υπουργούς του από την κεντροδεξιά κυβέρνηση και κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Ρεπούμπλικα", συνεχίζεται η καθοδική πορεία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας της εταιρίας Ipr Marketing, ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός χαίρει της εμπιστοσύνης του 35% των Ιταλών. Το αντίστοιχο ποσοστό το Σεπτέμβριο ήταν 39% και τον Οκτώβριο 37%. Όσο για την πρόθεση ψήφου, ο μπερλουσκονικός "Λαός της Ελευθερίας" βρίσκεται στο 28,5%, το κεντροαριστερό "Δημοκρατικό Κόμμα" στο 26% και η "Λέγκα" στο 12,5%. Ο νεοσύστατος "κεντρώος πόλος" εξασφαλίζει το 7% με το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα "Udc" και το 5,5% με το νεοσύστατο "Μέλλον και Ελευθερία" του Τζανκφράνκο Φίνι. Η κεντροαριστερά, στις δυνάμεις της, εκτός από το Δημοκρατικό Κόμμα, μετρά και την "Ιταλία των Αξιών" του πρώην εισαγγελέα Ντι Πιέτρο (ποσοστό 5% στην πρόθεση ψήφου) και το κόμμα "Αριστερά και Ελευθερία" του περιφερειάρχη του Μπάρι, Νίκι Βέντολα, ο οποίος προτιμάται από το 4,5% του στατιστικού δείγματος.

Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι μια ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα κριθεί, κατά πάσα πιθανότητα, "στο νήμα" και ότι θα είναι σίγουρα καθοριστικοί, οι προεκλογικοί χειρισμοί και οι νέες συμμαχίες στις οποίες θα προχωρήσουν τα διάφορα κόμματα.