Παρά την οξύτατη κατακραυγή και τις αντιδράσεις ένα μεγάλο ποσοστό των αμερικανών θεωρούν δικαιολογημένα τα «βασανιστήρια» που χρησιμοποίησε η CIA σε υπόπτους τρομοκρατίας.

«Πιστεύετε ότι ο χειρισμός των ύποπτων για τρομοκρατία από τη CIA ήταν δικαιολογημένος ή όχι;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε στη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του καναλιού ABC News, χωρίς να χρησιμοποιείται η λέξη «βασανιστήρια».

Περίπου οι τρεις στους δέκα (ποσοστό 31%) δήλωσαν ότι ήταν «αδικαιολόγητη» η στάση που τήρησε η CIA, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τηλεφωνικά στο διάστημα 11-14 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.000 ενηλίκων. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο 3,5%.

Ακόμη και όταν στην ερώτηση περιλαμβάνεται η λέξη «βασανιστήρια», οι Αμερικανοί εξακολουθούν να θεωρούν «δικαιολογημένη» τη χρήση τους. Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι ο βασανισμός τρομοκρατών μπορεί συχνά, κάποιες φορές, σπανίως ή ποτέ να είναι δικαιολογημένος», το 58% απάντησε ότι «συχνά ή μερικές φορές» τα βασανιστήρια είναι δικαιολογημένα. Μόνο το 39% θεωρεί ότι ποτέ ή σπανίως δικαιολογείται η χρήση βασανιστηρίων.

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (47%) χαρακτήρισαν επίσης «άδικη» την έκθεση της Γερουσίας για τα βασανιστήρια.

Ταυτοχρόνως, η πλειοψηφία (54%) πιστεύει ότι η CIA εξαπάτησε «σκοπίμως» τον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο και την κοινή γνώμη.