Δικαιολογημένα για έξι στους δέκα Αμερικανούς τα βασανιστήρια της CIA

Δικαιολογημένα για έξι στους δέκα Αμερικανούς τα βασανιστήρια της CIA

Παρά την οξύτατη κατακραυγή και τις αντιδράσεις ένα μεγάλο ποσοστό των αμερικανών θεωρούν δικαιολογημένα τα «βασανιστήρια» που χρησιμοποίησε η CIA σε υπόπτους τρομοκρατίας.

«Πιστεύετε ότι ο χειρισμός των ύποπτων για τρομοκρατία από τη CIA ήταν δικαιολογημένος ή όχι;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε στη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του καναλιού ABC News, χωρίς να χρησιμοποιείται η λέξη «βασανιστήρια».

Περίπου οι τρεις στους δέκα (ποσοστό 31%) δήλωσαν ότι ήταν «αδικαιολόγητη» η στάση που τήρησε η CIA, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τηλεφωνικά στο διάστημα 11-14 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.000 ενηλίκων. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο 3,5%.

Ακόμη και όταν στην ερώτηση περιλαμβάνεται η λέξη «βασανιστήρια», οι Αμερικανοί εξακολουθούν να θεωρούν «δικαιολογημένη» τη χρήση τους. Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι ο βασανισμός τρομοκρατών μπορεί συχνά, κάποιες φορές, σπανίως ή ποτέ να είναι δικαιολογημένος», το 58% απάντησε ότι «συχνά ή μερικές φορές» τα βασανιστήρια είναι δικαιολογημένα. Μόνο το 39% θεωρεί ότι ποτέ ή σπανίως δικαιολογείται η χρήση βασανιστηρίων.

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (47%) χαρακτήρισαν επίσης «άδικη» την έκθεση της Γερουσίας για τα βασανιστήρια.

Ταυτοχρόνως, η πλειοψηφία (54%) πιστεύει ότι η CIA εξαπάτησε «σκοπίμως» τον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο και την κοινή γνώμη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο