Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ ανακοίνωσε σήμερα την άρση του μορατόριου στη θανατική ποινή για τις περιπτώσεις τρομοκρατίας, την επομένη της αιματηρής επίθεσης των Ταλιμπάν σε σχολείο της πόλης Πεσαβάρ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 141 άνθρωποι, ανάμεσά τους 132 μαθητές.

Η επίθεση κομάντος Ταλιμπάν χθες στη μεγαλύτερη πόλη του βορειοδυτικού Πακιστάν, η πλέον αιματηρή στην ιστορία της χώρας, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης σε όλη τη χώρα την οποία βύθισε στο πένθος, καθώς και διεθνούς καταδίκης.

Οι καταδίκες στην εσχάτη των ποινών, είναι σχετικά συχνές στο Πακιστάν αλλά η ποινή αυτή έχει να εφαρμοστεί από το 2008 εκτός από μια περίπτωση που είχε σχέση με το στρατοδικείο, με τη χώρα να τηρεί μορατόριο στη θανατική ποινή.

Ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ που ανέλαβε την εξουσία μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2013 είχε αναφέρει την πιθανότητα επαναφοράς της εσχάτης των ποινών, μια πρόταση που είχαν καταγγείλει τότε οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Ωστόσο μετά την επίθεση στην Πεσαβάρ, "ο πρωθυπουργός ενέκρινε την κατάργηση του μορατόριου στη θανατική ποινή για περιπτώσεις τρομοκρατίας", δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του πρωθυπουργικού γραφείου.