current views are: 1

17 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση10:44

«Άκυρο» στα Σκόπια για την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έδωσε το «πράσινο» φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Δημοσίευση 10:44’
αρθρο-newpost

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έδωσε το «πράσινο» φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έδωσε το «πράσινο» φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. υιοθέτησαν την Τρίτη τα συμπεράσματα τα οποία αναμένεται να επικυρωθούν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, σχετικά με τη Διεύρυνση και τη τη Διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.

Στα συμπεράσματα δεν περιλαμβάνεται η χορήγηση στην ΠΓΔΜ ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., κάτι που σημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα κάνει αποδεκτή, για μία ακόμη φορά, τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, το Συμβούλιο Υπουργών θα επανεξετάσει, εντός του 2015, το θέμα ενδεχόμενης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, με βάση μια επικαιροποίηση της παρούσας αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και συγκεκριμένες δράσεις που θα αναληφθούν για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και την αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης και της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης. «Υπάρχει ανάγκη οι μακροχρόνιες συζητήσεις για το θέμα της ονομασίας να καταλήξουν σε οριστικό αποτέλεσμα, χωρίς καθυστέρηση»,σημειώνεται.


σχετικα αρθρα