Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, δήλωσε ότι αναμένει, στη νέα συνάντηση των δύο πλευρών, στα μέσα Μαΐου, να υπάρξουν οι πρώτες συγκεκριμένες λύσεις σε ορισμένα από τα εκκρεμή ζητήματα.
Ο κ. Στεφάνοβιτς, σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Βέτσερνιε Νόβοστι" του Βελιγραδίου είπε ότι η συνάντηση του Μαΐου σχεδιάστηκε, με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού σε κάποια ανοιχτά θέματα, όπως τα μητρώα, τα κτηματολόγια, η ελεύθερη διακίνηση προσώπων κ.ά.

"Πιθανότατα δεν θα θίξουμε καινούρια θέματα, καθώς δεν υπάρχει λογική να εξετάσουμε νέα ζητήματα και να συσσωρεύουμε προβλήματα χωρίς λύσεις. Πρέπει να προχωράμε βήμα προς βήμα, επειδή Αλβανοί και Σέρβοι στο Κόσοβο και η διεθνής κοινότητα αναμένουν από το διάλογο συμβιβασμούς και συγκεκριμένες συμφωνίες ζωτικών θεμάτων", υπογράμμισε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Βελιγραδίου είπε ακόμη ότι στις συναντήσεις των δύο πλευρών μέχρι τώρα δεν έγινε αναφορά στο θέμα της περιουσίας, παρ’ ότι η Πρίστινα έχει αναγγείλει ότι θα ζητήσει να εξεταστεί.

«Τα πράγματα είναι πολύ σαφή όσον αφορά το θέμα αυτό. Το ζήτημα της διαδοχής δεν μπορεί να εξεταστεί με μια οντότητα που δεν είναι κράτος, οπότε δεν το συζητήσαμε, ούτε θα το συζητήσουμε. Σε επόμενη φάση του διαλόγου θα ανακινήσουμε το θέμα των περιουσιών των Σέρβων πολιτών, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των εταιριών στην περιοχή του Κοσόβου. Μόνον γι' αυτά τα περιουσιακά θέματα μπορούμε να συζητήσουμε», είπε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει αναφορές της επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Πρίστινας, Εντίτα Ταχίρι, η οποία χαρακτήρισε τη δήλωσή του ότι "το Βελιγράδι δεν αποκλείει συνομιλίες για κανένα θέμα, ούτε για τη διχοτόμηση του Κοσόβου", προκλητικές και επιζήμιες για τη σταθερότητα της περιοχής.

Ε. Ταχίρι: Για την Πρίστινα, μη αποδεκτές διαπραγματεύσεις για διχοτόμηση του Κοσόβου

"Ο διάλογος με το Βελιγράδι δεν θα γίνει αποδεκτός για την Πρίστινα, αν πολιτικά ζητήματα, όπως ενδεχόμενη διχοτόμηση του Κοσόβου, τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών", ανέφερε η κ. Ταχίρι, προσθέτοντας ότι η Πρίστινα συμφώνησε να διαπραγματευτεί μόνο για τεχνικής φύσης ζητήματα.

"Ωστόσο, ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, τηρεί πολύ εποικοδομητική στάση μέχρι στιγμής προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων, γεγονός που αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία", τόνισε η κ. Ταχίρι, σε δηλώσεις στην εφημερίδα "Μπλιτς" του Βελιγραδίου.

Απαντώντας στα σχόλια του κ. Στεφάνοβιτς ότι η Σερβία δεν θα αρνηθεί να συζητήσει τη διχοτόμηση, η κ. Ταχίρι είπε ότι οι δηλώσεις του δεν θα θέσουν σε κίνδυνο της συνομιλίες, αν επικεντρωθούν σε τεχνικά θέματα, όπως ορίζει και το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την κ. Ταχίρι, η ιδέα διχοτόμησης του Κοσόβου είναι πολιτική, προωθήθηκε από πολιτικούς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τέτοιες ιδέες συνιστούν πραγματικό κίνδυνο στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι υπέρ της διχοτόμησης τάσσονται ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Ουίλιαμ Μοντγκόμερι και Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες, η κ. Ταχίρι είπε ότι για την περιοχή "είναι πολύ επικίνδυνο να ανοίγουν εκ νέου θέματα συνόρων, επειδή αυτό συνεπάγεται έναρξη νέων φάσεων αντιπαραθέσεων τη στιγμή που όλοι είναι στραμμένοι προς την προσέγγιση της ΕΕ".

Σε ερώτηση πώς θα γίνει σεβαστή η επιθυμία των Σέρβων του Κοσόβου, να γίνουν τμήμα της Σερβίας, η κ. Ταχίρι σχολίασε ότι οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο είναι μόνο κομμάτι των Σέρβων που ζουν στο Κόσοβο και ότι οι υπόλοιποι Σέρβοι έγιναν ήδη μέρος της πραγματικότητας στο Κόσοβο και των θεσμών του Κοσόβου.

"Το πρόβλημα είναι ότι οι Σέρβοι από το βόρειο Κόσοβο είναι υπό τη μεγάλη επιρροή του Βελιγραδίου και είμαι σίγουρη ότι αν το Βελιγράδι σταματήσει να τους επηρεάζει αρνητικά, γρήγορα θα δουν ότι θα έχουν καλό μέλλον στο Κόσοβο", είπε η κ. Ταχίρι.

Η επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Πρίστινας εξέφρασε την άποψη ότι η πρωτοβουλία της Σερβίας να περιέλθει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έρευνα για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, δεν θα υιοθετηθεί, επειδή η πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ στηρίζει την ανάθεση της έρευνας στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex).