Την αφαίρεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς από την λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων διατάσσει το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. με τους περιορισμούς, όμως να παραμένουν.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, η απόφαση να περιληφθεί στον κατάλογο αυτό βασίσθηκε απλώς σε δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης και αναρτήσεις στο Διαδίκτυο.

«Το δικαστήριο τονίζει ότι η ακυρωτική απόφαση, η οποία ελήφθη για θεμελιώδεις λόγους διαδικασίας, δεν σημαίνει πως έγινε οποιαδήποτε ουσιαστική αξιολόγηση του θέματος της κατάταξης της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Παρ' όλα αυτά, το Δικαστήριο ανακοίνωσε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να διατηρήσουν το «πάγωμα» που έχουν επιβάλει στα περιουσιακά στοιχεία της Χαμάς για τρεις μήνες ώστε να δώσουν χρόνο για περαιτέρω έρευνα ή για προσφυγές κατά της απόφασης.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως, αν ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης ενώπιον του κορυφαίου Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πάγωμα των κεφαλαίων της Χαμάς θα πρέπει να συνεχισθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία.

Μια έφεση μπορεί να βασίζεται μόνο σε νομικά σημεία και είναι δυνατό να ασκηθεί μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Η εξέταση της έφεσης μπορεί τυπικά να διαρκέσει περίπου ενάμισι χρόνο.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε αμέσως από την Ευρώπη να διατηρήσει την απαγόρευση. «Περιμένουμε απ' αυτούς να βάλουν αμέσως την Χαμάς και πάλι στη λίστα», τόνισε σε δήλωσή του από την Ιερουσαλήμ καταγγέλλοντας την Χαμάς ως «μια φονική τρομοκρατική οργάνωση».

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Ιζάτ αλ-Ρισάκ χαιρέτισε την απόφαση λέγοντας ότι το δικαστήριο διόρθωσε μία αδικία εις βάρος της Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε «εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα» και όχι τρομοκρατική οργάνωση.