Με συντριπτική πλειοψηφία (498 υπέρ, 88 κατά) το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε -κατ' αρχήν- το κράτος της Παλαιστίνης.

Τη στιγμή που η κοινοβουλευτική σύνοδος που συγκλήθηκε την Τρίτη στο Στρασβούργο δεν μπόρεσε να αποφασίσει επί του θέματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ένα βήμα μπροστά ψηφίζοντας υπέρ του παλαιστινιακού κράτους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει κατ' αρχήν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, καθώς και τη λύση ανάμεσα στα δύο κράτη και πιστεύει πως πρέπει να πάνε χέρι-χέρι στις ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες πρέπει να προχωρήσουν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε την υποστήριξή του για τη λύση ανάμεσα στα δύο κράτη με βάση τα σύνορα του 1967, σύμφωνα με τα οποία η Ιερουσαλήμ θα είναι πρωτεύουσα των δύο κρατών. Έτσι θα υπάρχει ένα ασφαλές κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, τα οποία θα σταθούν το ένα δίπλα στο άλλο έτσι ώστε να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή βάσει του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης και του πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Επίσης, οι ευρωβουλευτές τόνισαν πως η ΕΕ είναι πλήρως αντίθετη σε οποιεσδήποτε τρομοκρατικές ενέργειες που σχετίζονται με την εκστρατεία των Παλαιστίνιων να αποκτήσουν κρατική υπόσταση. Να σημειωθεί πως αρκετά από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της πλήρους αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο η Σουηδία ήταν η πρώτη -και μόνη- χώρα της ΕΕ που το είχε αναγνωρίσει επισήμως.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε πως είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε λύση που θα επιτρέπει στους Παλαιστίνιους να πάρουν την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και να ανακαταλάβουν τη Δυτική Όχθη, κάτι που θα προκαλέσει περιφερειακά προβλήματα και θα οξύνει τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Όπως τόνισε: «Οι προσπάθειες της Παλαιστίνης και διάφορων ευρωπαϊκών χωρών να αναγκάσουν το Ισραήλ να δεχθεί αυτές τις λύσεις θα οδηγήσουν σε επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και θα θέσουν σε κίνδυνο το κράτος μας».