Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης – Λυμπερίδης 

Κοσμογονικές αλλαγές στις «παγωμένες» εδώ και πενήντα χρόνια μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας αναμένεται να ανακοινώσουν οι ηγέτες των δύο χωρών σήμερα.

Το πρώτο βήμα έγινε ήδη, καθώς οι δύο χώρες αντάλλαξαν κρατουμένους. Ο αμερικανός πολίτης Άλαν Γκρος επεστράφη στις ΗΠΑ και η Αβάνα έλαβε πίσω τρεις κουβανούς φυλακισμένους. 

Ο Γκρος, που ήταν υπεργολάβος της USAID (Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης), συνελήφθη στις 3 Δεκεμβρίου 2009, επειδή εισήγαγε στην Κούβα απαγορευμένο τηλεπικοινωνιακό υλικό και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της αποφυλάκισε τρεις Κουβανούς οι οποίοι είχαν καταδικαστεί και αυτοί για κατασκοπεία, τους Χεράρδο Ερνάντες, 49 ετών, Αντόνιο Γκερέρο, 56 ετών και Ραμόν Λαμπανίνιο, 51 ετών, που κρατούνταν από το 1998.

Την ίδια ώρα, πηγή που επικαλείται το Associated Press επεσήμανε πως η ΗΠΑ και η Κούβα θα ξεκινήσουν συνομιλίες για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων αλλά και το άνοιγμα πρεσβειών στις πρωτεύουσες των δύο χωρών. 

Μάλιστα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μαρκ Ρούμπιο ανέφερε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και την επανέναρξη των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. 

Σε κάθε περίπτωση, περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν στις 19:00 ώρα Ελλάδας. Τότε ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο και ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα θα προχωρήσουν ταυτόχρονα σε ανακοινώσεις σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών.

Από το 1961 και έπειτα, από την κρίση των πυραύλων που έφερε τον πλανήτη στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου, οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπορικό εμπάργκο στην Κούβα, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και τις ημέρες μας. 

Οι διμερείς σχέσεις είναι έκτοτε «παγωμένες» παρά τα κατά καιρούς βήματα προς εξομάλυνση, ειδικά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ραούλ Κάστρο, το 2011.

Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν συχνά να παρέμβουν στα εσωτερικά της γειτονικής τους χώρας είτε μέσω μυστικών υπηρεσιών όπως η CIA (έχουν γίνει αναρίθμητες απόπειρες δολοφονίας του ιστορικού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο), είτε μέσω της υπηρεσίας αρωγής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της USAID.