Ιστορική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έπειτα από 50 ολόκληρα χρόνια ανακοίνωσε την αρχή της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κούβα.

Ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αβάνα για τη δημιουργία πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς και την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων κατά της νήσου της Καραϊβικής. «Θα δώσουμε τέλος σε μία παρωχημένη προσέγγιση, η οποία για χρόνια αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα μας» είπε. 

Όπως είπε, έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να συζητήσει με την Αβάνα την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι με τη νέα πολιτική θα καταστεί ευκολότερο για τους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στην Κούβα. Επισήμανε όμως ότι η Αβάνα θα πρέπει να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανακοίνωσε ακόμη την απόφαση του να αφαιρεθεί η Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που αποτελούν υποστηρικτές της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε επίσης ότι μίλησε προσωπικά με τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, την Τρίτη, για το ζήτημα της απελευθέρωσης του Αμερικανού, κατηγορούμενου για κατασκοπεία και φυλακισμένου μέχρι πριν λίγες ώρες στην Κούβα, Άλαν Γκρος.

Μετά το διάγγελμα Ομπάμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι πρόσωπα και επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πλέον το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγούνται άδειες ώστε να έχουν επιχειρηματικές δοσοληψίες με Κουβανούς οι οποίοι κατοικούν εκτός Κούβας, αλλά και να επιτρέπεται σε πρόσωπα και επιχειρήσεις να παρακολουθούν εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη νήσο εκτός της επικράτειάς της.

Ακόμη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα άρει τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών υπηκόων της Κούβας οι οποίοι δεν κατοικούν πλέον στη νήσο, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Σε παράλληλο διάγγελμα που έκανε ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο επιβεβαίωσε την απελευθέρωση και ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ καθώς και την επαναπροσέγγιση με την Ουάσινγκτον

«Συμφωνήσαμε να αποκαταστήσουμε τις διπλωματικές σχέσεις» μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας, οι οποίες διακόπηκαν πριν περισσότερο από μισό αιώνα, είπε χαρακτηριστικά ο Κάστρο.

Όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι το κεντρικό πρόβλημα του οικονομικού εμπάργκο έχει επιλυθεί», πρόσθεσε ο ίδιος σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τα κουβανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.