Οι πρόεδροι της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έφθασαν σήμερα στο Τσερνόμπιλ για να επισκεφθούν τον τόπο του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού, 25 χρόνια μετά τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της εκμετάλλευσης της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς. Ο Μεντβέντεφ θέλει νέους παγκόσμιους κανόνες για την πυρηνική ασφάλεια, ενώ η Ουκρανία ζητεί βοήθεια για να ξεπεράσει την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ. Οι δύο αρχηγοί κρατών έφθασαν μπροστά στον πυρηνικό σταθμό αφού συμμετείχαν σε θρησκευτική τελετή και πρόκειται να καταθέσουν στεφάνι κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 4 του σταθμού, ο οποίος εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986. Η θρησκευτική τελετή μεταδόθηκε ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, μιλώντας στο χώρο του Τσερνόμπιλ, δήλωσε ότι θέλει νέους παγκόσμιους κανόνες για την πυρηνική ασφάλεια στους πυρηνικούς σταθμούς.

"Σήμερα στέλνω προτάσεις στους (παγκόσμιους) ηγέτες... με στόχο να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο προλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις καταστροφικές παγκόσμιες συνέπειες (των δυστυχημάτων)", δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ δίδαξε επίσης στα κράτη ότι πρέπει να λένε στους λαούς την αλήθεια για τα πυρηνικά δυστυχήματα. "Πρέπει να δίνουμε απολύτως ακριβείς πληροφορίες για το τι συμβαίνει", τόνισε.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα βορειότερα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο επισκεπτόταν χωριά και επιστημονικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο περιοδείας του στις περιοχές της χώρας του που μολύνθηκαν από ραδιενέργεια.

Η έκρηξη είχε προκληθεί στη διάρκεια ελέγχου ασφαλείας έπειτα από λάθη χειρισμού και εκτόξευσε ραδιενεργά στοιχεία έντασης ίσης με τουλάχιστον 200 βόμβες όπως αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα, με αποτέλεσμα να μολυνθεί ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζάροφ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει περισσότερο την Ουκρανία να ξεπεράσει τις συνέπειες της καταστροφής του Τσερνόμπιλ, καθώς η χώρα του αφέθηκε για υπερβολικά πολύ καιρό να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα αυτό.

"Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, στη διάρκεια των είκοσι τελευταίων ετών η Ουκρανία χρηματοδότησε μόνη της τις δαπάνες με στόχο να ξεπεραστεί η καταστροφή", αναφέρει ο πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του.

"Είμαστε πεισμένοι πως η αλληλεγγύη μεταξύ των εθνών και των κρατών και ο ανθρωπισμός του σύγχρονου πολιτισμού δεν θα αφήσουν την Ουκρανία χωρίς εξωτερική βοήθεια", πρόσθεσε.

"Ευχαριστούμε αυτούς που δίνουν (βοήθεια) και εκ των προτέρων αυτούς που θα δώσουν", καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οικονομικές απώλειες της Ουκρανίας μετά την καταστροφή ανέρχονται συνολικά σε 180 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον Αζάροφ, μόνο στην Ουκρανία 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καθεστώς θυμάτων του Τσερνόμπιλ και 255.000 είναι επισήμως αναγνωρισμένοι ότι συμμετείχαν στον καθαρισμό του χώρου μετά την έκρηξη.

Η Ουκρανία έχει ανάγκη κεφαλαίων για την κατασκευή μιας νέας σαρκοφάγου. Ο πυρηνικός σταθμός έκλεισε οριστικά το Δεκέμβριο του 2000, αλλά ο κατεστραμμένος αντιδραστήρας, ο οποίος είχε καλυφθεί εσπευσμένα με μπετόν, εξακολουθεί να μην είναι επαρκώς απομονωμένος.

Στη διάρκεια διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου στο Κίεβο, η διεθνής κοινότητα αποδέσμευσε 550 εκατομμύρια ευρώ -από το σύνολο των 740 εκατομμυρίων που λείπουν- για να φτιαχτεί μια νέα σαρκοφάγος στο Τσερνόμπιλ.