Περισσότεροι από 230 σοροί ανθρώπων που πιστεύεται ότι σκότωσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εντοπίστηκαν από τους οικείους τους σε ένα μαζικό τάφο στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία.

Οι νεκροί πιστεύεται πως είναι μέλη της φυλής Σαϊτάτ, που έχει εξεγερθεί και πολεμά εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με τους θανάτους αυτούς, ο αριθμός των μελών της Σαϊτάτ που έχουν σκοτωθεί από τους εξτρεμιστές ανέρχεται πλέον σε 900 ανθρώπους.

H μη κυβερνητική οργάνωση διευκρίνισε ότι «η τεράστια πλειονότητα» των θυμάτων ήταν πολίτες και πολλοί εξ αυτών εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στο πλαίσιο «αντιποίνων» αφού εξεγέρθηκαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Τα μέλη της φυλής ανακάλυψαν τον τάφο όταν οι τζιχαντιστές τους διέταξαν να επιστρέψουν στο χωριό τους απ’ όπου τους είχαν διώξει αφότου ηττήθηκαν από τους εξτρεμιστές. Προκειμένου να επιστρέψουν, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τους όρους της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τη νύχτα, να μην πραγματοποιούν συγκεντρώσεις καθώς και να μην οπλοφορούν.