Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, αναγνώρισε το μεταναστευτικό κύμα, που δέχθηκε η Γαλλία το 2010 και τόνισε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα της μετανάστευσης.

Η συνάντηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Νικολά Σαρκοζί, στην Ρώμη, χαρακτηρίστηκε από σύγκληση απόψεων των δύο ηγετών, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας αναφερόμενος στην ένταση, που δημιουργήθηκε μεταξύ των δυο χωρών εξαιτίας των μεταναστών από την Τυνησία, υπογράμμισε: "δυο κύριοι συνεργάτες μας θα ασχοληθούν μόνιμα με το θέμα της μετανάστευσης, αναπτύσσοντας τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες".

Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος, όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός, ζήτησαν από την Ευρώπη αλλάγές στους κανονισμούς μετακίνησης προσώπων εντός της ζώνης Σέγκεν.

Σημειώνεται ότι το Παρίσι είχε ενοχληθεί εντονότατα από την απόφαση της Ρώμης να χορηγήσει άδειες παραμονής σε περίπου 20.000 μετανάστες από την Τυνησία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μετακινηθούν εντός της ζώνης Σένγκεν, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς θέλουν να βρεθούν στη Γαλλία.

Αναφερόμενος στην Συνθήκη Σένγκεν ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι "σε εξαιρετικές περιπτώσεις, πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνουν τροποποιήσεις της συγκεκριμένης συνθήκης".

Ενώ σχετικά με τον ρόλο της Ευρώπης στο μεταναστευτικό θέμα, πρόσθεσε: "υπογράψαμε κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, με την οποία ζητάμε από τις χώρες-μέλη της Ένωσης περισσότερη αλληλεγγύη προς τα μεσογειακά κράτη που υποδέχονται σημαντικό αριθμό μεταναστών".

Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Συρία "απαράδεκτη", αποσαφηνίζοντας όμως ότι "δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση χωρίς σχετική εντολή του ΟΗΕ, η οποία είναι δύσκολο να δοθεί".

Σχετικά με τις αλλαγές που σημειώνονται στην βόρειο Αφρική, ο Σαρκοζί επανέλαβε ότι "η Ιταλία και η Γαλλία στηρίζουν τις προσδοκίες ελευθερίας και δημοκρατίας των αραβικών λαών".

Ο Γάλλος πρόεδρος, ευχαρίστησε, επίσης, τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης για την απόφασή του, να συμμετάσχει ενεργά, η χώρα του, στις επιχειρήσεις και στους βομβαρδισμούς στην Λιβύη. Αναφορικά, δε, με την αναμόρφωση της Συνθήκης του Σένγκεν, συνδεδεμένες με το πρόβλημα της μετανάστευσης, ο Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι "οι αλλαγές αυτές, θα πρέπει να λάβουν πραγματοποιηθούν.

Άλλωστε, για να υιοθετήσουμε το Ευρώ, αναμορφώσαμε την διακυβέρνηση της οικονομίας". Η Γαλλία, τέλος, ανακοίνωσε επίσημα ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Ιταλού Μάριο Ντράγκι για την θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας