Μια σπάνια εμφάνιση στο δικαστήριο έκανε σήμερα, για πρώτη φορά εδώ και 17 μήνες, ο κατηγορούμενος για τις επιθέσεις της Βοστόνης Τζοχάρ Τσαρνάεφ, με την ευκαιρία μιας ακροαματικής διαδικασίας η οποία θα οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της δίκης του που αναμένεται να ξεκινήσει την 5η Ιανουαρίου.

Ο Τσαρνάεφ, 21 ετών, που φόραγε μαύρο πουλόβερ και γκρίζο παντελόνι, ενώ είχε τα μαλλιά του αχτένιστα και ήταν αξύριστος, κάθισε χωρίς να κάνει καμία δήλωση στην αίθουσα του ακροατηρίου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης (βορειοανατολικές ΗΠΑ).

Οι θέσεις των θυμάτων της επίθεσης και των οικογενειών τους είχαν όλες γεμίσει.

Ο νεαρός μουσουλμάνος τσετσενικής καταγωγής, ο οποίος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί η θανατική ποινή για τις επιθέσεις που βύθισαν στο πένθος τον μαραθώνιο της Βοστώνης την 15η Απριλίου του 2013, δεν είχε εμφανιστεί ξανά στο δικαστήριο από τότε που δήλωσε αθώος στις κατηγορίες που του προσάπτουν την 10η Ιουλίου 2013.

Ο Τσαρνάεφ κατηγορείται ότι είχε πυροδοτήσει μαζί με τον αδελφό του Ταμερλάν δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν βάλει σε δύο χύτρες ταχύτητας και είχαν τοποθετήσει μέσα σε σακίδια ταυτόχρονα, κοντά στη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου όπου βρίσκονταν χιλιάδες θεατές.

Αυτή η διπλή επίθεση, η χειρότερη μετά την 11η Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, είχε στοιχίσει την ζωή σε 3 ανθρώπους και είχε προκαλέσει τον τραυματισμό 264 ανθρώπων.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία στόχευε στο να επιλύσει τις τελευταίες διαφορές μεταξύ των εισαγγελέων και των συνηγόρων, που αφορούν κυρίως την επιλογή των ενόρκων στη δίκη που θα ξεκινήσει την 5η Ιανουαρίου και την κρίση, την αποδοχή ή την απόρριψη των μαρτύρων.