Αξιωματούχοι των αμερικανικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών στήριξαν τις διαπραγματεύσεις με δύο πνευματικούς ηγέτες που συνδέονται με το τζιχαντιστικό ισλάμ σε μία αποτυχημένη προσπάθεια για την απελευθέρωση του αμερικανού ομήρου Πίτερ Κάσιγκ, ο οποίος αργότερα αποκεφαλίστηκε από την τζιχαντιστική οργάνωση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Επικαλούμενη το περιεχόμενο email, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι συνομιλίες με τους δύο κληρικούς ξεκίνησαν στα μέσα του Οκτωβρίου, συνεχίσθηκαν επί εβδομάδες και ήταν σε γνώση του FBI.

Ο Πίτερ Κάσιγκ αποκεφαλίσθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Νοέμβριο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει τότε ότι η δολοφονία ήταν "μία πράξη 'του απόλυτου κακού' από μία τρομοκρατική οργάνωση που ο κόσμος δικαίως θεωρεί απάνθρωπη".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αποτυχημένη προσπάθεια για τη σωτηρία του Κάσιγκ, μέλους ανθρωπιστικής οργάνωσης, ήταν έργο του δικηγόρου της Νέας Υόρκης Στάνλεϊ Κοέν, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει σε αμερικανικά δικαστήρια τον γαμπρό του Οσάμα μπιν Λάντεν και μέλη της Χαμάς.

Ο Κοέν έπεισε δύο υψηλόβαθμους μουσουλμάνους κληρικούς που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα να παρέμβουν προς το Ισλαμικό Κράτος υπέρ του αμερικανού ομήρου, ο οποίος είχε ασπασθεί το ισλάμ. Ο ένας είναι ο Αμπού Μουχάμεντ αλ-Μακντίσι, που θεωρείται ο ισχυρότερος εν ζωή πνευματικός ηγέτης του τζιχαντισμού, ενώ ο άλλος είναι ο Αμπού Κατάντα, που έχει αποκληθεί από ισπανό δικαστή "πνευματικός πρεσβευτής" της αλ-Κάιντα στην Ευρώπη.

Ο Κοέν ήρθε επίσης σε επαφή με έναν βετεράνο της Αλ-Κάιντα, από το Κουβέιτ, και κάποτε κρατούμενο στη βάση του Γκουαντάναμο. Οταν τού ζητήθηκε βοήθεια από τον αμερικανό δικηγόρο στην υπόθεση, ο πρώην κρατούμενος του Γκουντάναμο του απάντησε: "Θέλουμε να τον σώσουμε".

Πηγές του FBI επιβεβαίωσαν ότι αξιωματούχοι της υπηρεσίας ενημερώνονταν για τις ενέργειες του Στάνλεϊ Κοέν. Η υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι θα καταβάλει 24.000 δολάρια για τα έξοδα του αμερικανού δικηγόρου.

Εκπρόσωπος του FBI δήλωσε, αναφέρεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ότι η ύψιστη προτεραιότητα της υπηρεσίας είναι η ασφαλής επιστροφή των αμερικανών πολιτών και ότι σπανίως συζητά δημόσια τις λεπτομέρειες των ενεργειών της.