Ρωσία: Ακόμα βαρύτερη ποινή για τον αντιφρονούντα Ναβάλνι

Ρωσία: Ακόμα βαρύτερη ποινή για τον αντιφρονούντα Ναβάλνι

Ποινή κάθειρξης δέκα ετών σε στρατόπεδο εργασίας προτείνει η ρωσική εισαγγελία για τον γνωστότερο επικριτή του Κρεμλίνου, τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση σε βάρος της γαλλικής εταιρείας Yves Rocher.

Ο δικηγόρος αυτός, ο οποίος εκφράζει εθνικιστικές θέσεις, κατηγορείται, όπως και ο αδελφός του Αλέγκ -σε βάρος του οποίου η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, επίσης σε στρατόπεδο εργασίας- για την υπεξαίρεση 27 εκατομμυρίων ρουβλίων από μια εταιρεία η οποία συνδεόταν με τη γνωστή γαλλική επιχείρηση.

Η γαλλική πολυεθνική έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπέστη ζημία από τη συνεργασία της με το Ναβάλνι, όμως έχει παραδεχθεί πως είχε υποβάλει μια προσφυγή στην οποία βασίστηκε η δίωξη του αντιφρονούντα.

Εξάλλου η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε να παρατείνει την επιβολή περιορισμού κατ' οίκον σε βάρος του Ναβάλνι έως την 15η Φεβρουαρίου, όπως ζητούσε η εισαγγελία. Αναμένεται να ανακοινώσει την τελεσίδικη απόφασή της για την υπόθεση της Yves Rocher σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ο 38χρονος πολέμιος του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη καταδικαστεί τον Οκτώβριο του 2013 σε πέντε χρόνια κάθειρξη σε στρατόπεδο εργασίας με αναστολή για μια άλλη υπόθεση κατάχρησης. Η καταδίκη του είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Μόσχας.

Ο Ναβάλνι απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του περί διαφθοράς, οι οποίες θεωρεί ότι εντάσσονται σε μια εκστρατεία με πολιτικούς σκοπούς.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο