Ποινή κάθειρξης δέκα ετών σε στρατόπεδο εργασίας προτείνει η ρωσική εισαγγελία για τον γνωστότερο επικριτή του Κρεμλίνου, τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση σε βάρος της γαλλικής εταιρείας Yves Rocher.

Ο δικηγόρος αυτός, ο οποίος εκφράζει εθνικιστικές θέσεις, κατηγορείται, όπως και ο αδελφός του Αλέγκ -σε βάρος του οποίου η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, επίσης σε στρατόπεδο εργασίας- για την υπεξαίρεση 27 εκατομμυρίων ρουβλίων από μια εταιρεία η οποία συνδεόταν με τη γνωστή γαλλική επιχείρηση.

Η γαλλική πολυεθνική έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπέστη ζημία από τη συνεργασία της με το Ναβάλνι, όμως έχει παραδεχθεί πως είχε υποβάλει μια προσφυγή στην οποία βασίστηκε η δίωξη του αντιφρονούντα.

Εξάλλου η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε να παρατείνει την επιβολή περιορισμού κατ' οίκον σε βάρος του Ναβάλνι έως την 15η Φεβρουαρίου, όπως ζητούσε η εισαγγελία. Αναμένεται να ανακοινώσει την τελεσίδικη απόφασή της για την υπόθεση της Yves Rocher σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ο 38χρονος πολέμιος του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη καταδικαστεί τον Οκτώβριο του 2013 σε πέντε χρόνια κάθειρξη σε στρατόπεδο εργασίας με αναστολή για μια άλλη υπόθεση κατάχρησης. Η καταδίκη του είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Μόσχας.

Ο Ναβάλνι απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του περί διαφθοράς, οι οποίες θεωρεί ότι εντάσσονται σε μια εκστρατεία με πολιτικούς σκοπούς.