Ο στρατός της Αλγερίας τέθηκε σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής λόγω δυνητικών απειλών εναντίον των πετρελαϊκών της κοιτασμάτων, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα L'Expression.
Τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά κοιτάσματα βρίσκονται στο νότιο τμήμα της χώρας. Τα δεύτερα μεγαλύτερα, κοντά στην πόλη Αμενάς, διατρέχουν το σοβαρότερο κίνδυνο δολιοφθοράς, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς στην περιοχή κυκλοφορούν βαρέα όπλα, όπως πολυβόλα, εκρηκτικά και ρουκέτες.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελέγξουμε το λαθρεμπόριο όπλων», δήλωσε ο αλγερινός υπουργός Εσωτερικών Ντάχου Ουλντ Κάμπλια, σύμφωνα με την Λ’Εξπρεσιόν. Επιβεβαίωσε ότι πρόσφατα «ύποπτα άτομα» προσπάθησαν επανειλημμένα να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στο έδαφος της Αλγερίας.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να αυξήσει τις περιπολίες του στην περιοχή. Η Αλγερία και η Λιβύη έχουν χερσαία σύνορα μήκους 900 χιλιομέτρων.

Και στην Αλγερία, όπως σε και πολλές άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, έχουν σημειωθεί αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αν και η βία δεν έχει κλιμακωθεί στα επίπεδα της Λιβύης ή της Συρίας.