Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκεται από σήμερα η πρώτη υπόθεση για την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, με την καταχώρηση από την Γενική Εισαγγελία ποινικών διώξεων εναντίον των πέντε φυσικών πρόσωπων, πρώην ανωτάτων στελεχών της Τράπεζας Κύπρου και της ίδιας ως νομικό πρόσωπο.

Οι πέντε, που κατηγορήθηκαν στο Δικαστήριο είναι:

Θεόδωρος Αριστοδήμου, μη εκτελεστικός πρόεδρος, Ανδρέας Ηλιάδης, εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος και τα τέως στελέχη της τράπεζας οι Γιάννης Κυπρή, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Ανδρέας Αρτέμη (αντιπρόεδρος).

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται συνολικά έξι κατηγορίες που αφορούν τη συνωμοσία για καταδολίευση, τη χειραγώγηση τιμών της αγοράς και τη διάδοση παραπλανητικών και ψευδών δηλώσεων σε σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.

Για τις κατηγορίες αυτές προβλέπονται ποινές μέχρι και δέκα χρόνια φυλάκιση ή και πρόστιμο. Οι πέντε κατηγορούμενοι και η Τράπεζα Κύπρου καλούνται να εμφανιστούν στο Επαρχιακό Δικαστήριο στις 30 Ιανουαρίου. Η εισήγηση της Γενικής Εισαγγελίας είναι η εκδίκαση να γίνει ενώπιον Κακουργιοδικείου.