Κείμενο – έκκληση να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων υπογράφουν περισσότεροι από εκατό Σλοβένοι διανοούμενοι. 

«Είμαστε αντίθετοι σε αυτό το ξεπούλημα, το οποίο για τη Σλοβενία θα είναι επιζήμιο μακροπρόθεσμα», αναφέρουν στο κείμενο οι υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων είναι ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι του πολιτισμού, νομικοί, κοινωνιολόγοι και οικονομολόγοι. 

Το κείμενο υπογράφουν επίσης, τρεις πρώην δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθηγητές πανεπιστημίου, ο πρώην πρόεδρος της Σλοβενικής Βουλής, Φράντσε Μπούτσαρ και ο γνωστός μακροοικονομολόγος Γιόζε Μέντσινγκερ, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζει ότι η πώληση κρατικών εταιρειών μπορεί να οδηγήσει τους Σλοβένους στην κατάσταση «να είναι εργάτες στο δικό τους αμπέλι» και ότι για το «ξεπούλημα» δεν υπάρχει πραγματικός οικονομικός λόγος.

Στο κείμενο, όπως μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, τονίζεται ότι η κυβέρνηση του Μίρο Τσέραρ, το τελευταίο διάστημα, συνειδητοποιεί ότι η εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση δεν είναι χρήσιμη, αλλά ο Σλοβένος πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι υποσχέσεις για ιδιωτικοποιήσεις έχουν δοθεί στην ΕΕ και σε παράγοντες της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Οι υπογράφοντες το κείμενο ζητούν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την πώληση 15 μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, για την οποία έχουν δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση και η προηγούμενη Βουλή.