Εισαγγελέας ζήτησε από τουρκικό δικαστήριο να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αυτοεξόριστου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί πως συνωμοτεί για να τον ανατρέψει.

Όπως διευκρίνισε κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δεν έχει ληφθεί ακόμη δικαστική απόφαση ένταλμα. 

Νωρίτερα, η δημόσια τηλεόραση της Τουρκίας—το δίκτυο TRT Haber—είχε μεταδώσει ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Γκιουλέν, του 73χρονου ιδρυτή του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ, αλλά απέσυρε το σχετικό ρεπορτάζ από τον ιστότοπό του χωρίς να εξηγήσει γιατί.

Παράλληλα, νωρίτερα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδωσε σήμερα εντολή να τεθεί υπό κράτηση ο επικεφαλής ενός τηλεοπτικού δικτύου το οποίο αντιτίθεται στην κυβέρνηση, ενώ αντιθέτως άφησε ελεύθερο τον διευθυντή έκδοσης της εφημερίδας του ιδίου ομίλου ΜΜΕ.

Ο Χινταγέτ Καρατζά, ο διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού Σαμανίολου, κατηγορείται για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση». Η δίωξή του ακολουθεί τις συλλήψεις 30 προσώπων, δημοσιογράφων, τηλεοπτικών παρουσιαστών, αστυνομικών κ.ά., που κατηγορούνται πως συμμετείχαν σε μια «βρώμικη επιχείρηση», όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος Ερντογάν, με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησής του. Ο Εκρέμ Ντουμανλί, ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Ζαμάν—με κυκλοφορία περίπου 1 εκατομμύριο φύλλα ημερησίως—αφέθηκε ελεύθερος.

Σε ανοιχτή επιστολή του ο δημοσιογραφικός όμιλος στον οποίο ανήκουν η Ζαμάν και ο σταθμός Σαμανίολου κατήγγειλε χθες ένα «κυνήγι μαγισσών», κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

Ο Γκιουλέν, άλλοτε στενός σύμμαχος του Ερντογάν, κατηγορείται ότι είναι ο «ηγέτης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως μετέδωσε το TRT, η τουρκική δημόσια τηλεόραση.

Ο ιεροκήρυκας και το θρησκευτικό του τάγμα, το Χιζμέτ, χρηματοδοτούν σχολεία και διαθέτουν μεγάλη επιρροή σε επιχειρήσεις, τράπεζες και μέσα ενημέρωσης.