Εκδόθηκε τελικά το ένταλμα σύλληψης κατά του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ της Αμερικής ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το διεθνές ένταλμα δίνει διεθνή διάσταση στην εκστρατεία του Ερντογάν για την πάταξη του δικτύου του Γκιουλέν, στο πλαίσιο της οποίας έχουν υπάρξει μαζικοί διωγμοί στις τάξεις της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.

Είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε δοκιμασία τις σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, οι οποίες είναι ήδη τεταμένες. Σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες ο εισαγγελέας ο οποίος ζήτησε να εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι είναι ο ηγέτης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο γηραιός ηγέτης του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ, άλλοτε θερμός υποστηρικτής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999. Παρέμεινε στενά συνδεδεμένος με τον Ερντογάν και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) μετά το 2002, όταν το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα αυτό κατέλαβε την εξουσία, αλλά πλέον βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με την κυβέρνηση αφότου άρχισε μια έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς πριν από ένα χρόνο—στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονταν πρόσωπα από τον στενό κύκλο του τότε πρωθυπουργού.

Σε περίπτωση που ο Γκιουλέν δικαστεί και καταδικαστεί για την κατηγορία πως είναι αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης, κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ετών, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα Akşam.