Το καθεστώς της Κούβας εξακολουθεί να καταπιέζει τον λαό της χώρας και οι ΗΠΑ δεν αναμένουν να σημειωθούν αλλαγές εν μία νυκτί, τόνισε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο πριν αναχωρήσει για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ο πρόεδρος ΗΠΑ σημείωσε ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον η Αβάνα να προχωρήσει σε "βαθιά ανησυχητικές" ενέργειες. Τόνισε όμως ότι μολονότι ο ίδιος δεν περιμένει να δει αλλαγές από τη μια μέρα στην άλλη, τελικά "η Κούβα θα αλλάξει και αυτό είναι αναπόφευκτο".

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα θα δώσει μια ευκαιρία στις ΗΠΑ να ενισχύσουν την επιρροή τους στο νησί.

Όπως είπε, η κυβέρνησή του δεν μπορεί να καταργήσει μονομερώς το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας αλλά ελπίζει ότι το Κογκρέσο θα εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό και θα το συζητήσει σοβαρά.
"Αυτό που ξέρω καλά είναι ότι αν κάνεις το ίδιο πράγμα επί 50 χρόνια και τίποτα δεν έχει αλλάξει, τότε θα πρέπει να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό", εξήγησε.

Αναφερόμενος στις φημολογίες για την επικείμενη επίσκεψή του στην Αβάνα ή την επίσκεψη του Κουβανού προέδρου Ραούλ Κάστρο στην Ουάσινγκτον, ο Ομπάμα είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν φτάσει ακόμη σε τέτοιο επίπεδο. "Προς το παρόν, μια επίσκεψη στην Κούβα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα", είπε, προσθέτοντας ότι ακόμη είναι "σχετικά νέος" και έτσι ευελπιστεί πως κάποια στιγμή στη ζωή του θα του δοθεί η ευκαιρία να επισκεφθεί την Κούβα.