Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας πρότεινε το 2009, να εμφυτευτούν ηλεκτρονικά τσιπάκια στους κρατούμενους της φυλακής του Γκουαντάναμο προτού τους αφήσουν ελεύθερους. Η πρόταση αυτή ήρθε στο φως από την αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων από το WikiLeaks, τα οποία δημοσιεύονται στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σε συνομιλία που είχε με τον Τζον Μπρέναν, τον σύμβουλο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο Σαουδάραβας μονάρχης πρότεινε να εμφυτευτούν στους κρατούμενους τσιπάκια "όπως το κάνουν στα άλογα ή στα γεράκια".

Η συνομιλία αυτή φέρεται να έγινε στις 15 Μαρτίου 2009 και το γερμανικό περιοδικό επικαλείται ένα τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας με ημερομηνία 22 Μαρτίου, στο οποίο γίνεται αναφορά στη συνάντηση των δύο ανδρών στο ιδιωτικό ανάκτορο του Αμπντάλα στο Ριάντ.

Ο βασιλιάς ανησυχούσε για την επικείμενη απελευθερώση ορισμένων κρατουμένων γιατί ο Ομπάμα την εποχή εκείνη είχε υποσχεθεί ότι θα κλείσει το Γκουαντάναμο κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του.Έτσι πρότεινε την εμφύτευση μικροτσίπ, ως τον καλύτερο τρόπο παρακολούθησης των υπόπτων για τρομοκρατία.

Ο Μπρέναν δεν φαίνεται πάντως να πείστηκε από τα επιχειρήματα του Αμπντάλα και επικαλέστηκε τα νομικά εμπόδια για την εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παρακολούθηση των κρατουμένων.