Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπλεξε το εγκώμιο των αμφιλεγόμενων δικαστικών διαδικασιών απέναντι στους αντιπάλους του, μεταξύ των οποίων είναι η σύλληψη διευθυντών μέσων ενημέρωσης και το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου του που έγινε εχθρός του, χαρακτηρίζοντάς τες «χωρίς ψεγάδια και σύμφωνες με τον νόμο».

«Επέβλεψα εκ του σύνεγγυς αυτές τις διαδικασίες ως πρόεδρος αυτής της χώρας. Όλα είναι σύμφωνα με τον νόμο και σύμφωνα με τη δικονομία (...), η εν εξελίξει διαδικασία είναι απολύτως εντός των κανόνων και χωρίς ψεγάδια», είπε ο Ερντογάν σε μία ομιλία στην Κωνσταντινούπολη που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Η αστυνομία και η δικαστική εξουσία δεν αναπαράγουν τα λάθη του παρελθόντος», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε της κράτησης δημοσιογράφων στο πλαίσιο της έρευνας, λέγοντας πως μερικοί από τους αυτούς χρησιμοποιούσαν το επάγγελμα ως «μάσκα» που κάλυπτε άλλες δραστηριότητες.

Επιχειρηματολόγησε πως η κράτηση δημοσιογράφων δεν είναι κάτι το ασύνηθες, παραπέμποντας στις συλλήψεις που έγιναν στη Βρετανία στο πλαίσιο ενός σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών το οποίο κλόνισε τις εφημερίδες ταμπλόιντ.