Διακόσιες πενήντες σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί τις τελευταίες τρεις ημέρες στη περιοχή της Φλωρεντίας, 15 από τις οποίες ήσαν ισχυρότερες των 3 βαθμών, προκαλώντας ανησυχία στην Ιταλία, κυρίως για τον "Δαυίδ" του Μιχαήλ Αγγελου.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, οι δονήσεις αυτές καταγράφηκαν στην περιοχή του Κιάντι, ανάμεσα στην Φλωρεντία και τη Σιένα. Οι ισχυρότερες δύο, μεγέθους 3,8 και 4,1 βαθμών αντίστοιχα, που σημειώθηκαν χθες το πρωί, συνοδεύτηκαν όμως από πολλές δονήσεις μεγέθους 3 και 3,5 βαθμών σήμερα τα ξημερώματα.

Δεν έχουν υπάρξει θύματα, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν ανέφερε παρά μικρές υλικές ζημιές κοντά στο επίκεντρο, 30 χιλιόμετρα νότια της Φλωρεντίας.

Ωστόσο, η συνέχιση της σεισμικής δραστηριότητας δημιουργεί ανησυχίες για την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά της Φλωρεντίας.

Ετσι, ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι ανακοίνωσε σήμερα ότι το κράτος θα διαθέσει τα 200.000 ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή ενός αντισεισμικού βάθρου για την προστασία του περίφημιου "Δαυίδ" του Μιχαήλ Αγγελου.