Κοντεύει να ξεπεράσει τις 10.000 φέτος ο αριθμός των θυμάτων της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν και σύμφωνα με τον μέχρι απολογισμό του ΟΗΕ το 2014 είναι το χειρότερο έτος, λόγω της εντατικοποίησης των επιθέσεων των Ταλιμπάν καθώς πλησιάζει η αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA), 3.188 άμαχοι σκοτώθηκαν και 6.429 τραυματίστηκαν από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Νοεμβρίου στη σύγκρουση, στην οποία αντιπαρατίθενται οι αφγανικές δυνάμεις και ο σύμμαχός τους του ΝΑΤΟ με τους εξεγερμένους Ταλιμπάν.

Ο συνολικός αριθμός είναι κατά 19% μεγαλύτερος του συνόλου που καταγράφηκε το προηγούμενο έτος. «Στις 30 Νοεμβρίου, η UNAMA είχε ήδη καταγράψει περισσότερους τραυματίες και σκοτωμένους το 2014 από κάθε άλλο έτος αφότου ξεκίνησε να κάνει αυτές τις καταγραφές», το 2009, ανέφερε στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο.

Ακόμα χειρότερα, «το 2014 θα είναι ο πρώτος χρόνος όπου ο αριθμός των θυμάτων που ήταν άμαχοι θα ξεπεράσει τις 10.000» από τότε που άρχισε η επίσημη καταγραφή, συνεχίζει η αποστολή του ΟΗΕ που αποδίδει στους εξεγερμένους την ευθύνη για το 75% αυτών των θυμάτων.